Husilerin 7 aydır alıkoyduğu Galaxy Leader gemisinin akıbeti ne olacak?

Husilerin 7 aydır alıkoyduğu Galaxy Leader gemisinin akıbeti ne olacak?

Husiler Kasım ayından bu yana Kızıldeniz, Bab el Mendeb Boğazı ve Aden Körfezi'ndeki gemilere insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar gerçekleştiriyor.

Galaxy Leader kargo gemisinin işletmecileri Salı günü, yedi aydır Yemen'deki Husiler tarafından alıkonulan geminin 25 mürettebatının serbest bırakılması için yapılan çağrıları yineledi.

Husiler 19 Kasım'da Bahamalar bandıralı gemiye helikopterlerle indirme yapmış ve Bulgar gemi kaptanı ve ikinci kaptanının yanı sıra 17 Filipinli ile Ukrayna, Meksika ve Romanya'dan diğer denizcileri esir aldıklarını açıklamışlardı.

"Husilerin 25 mürettebatı alıkoyarak elde edecekleri hiçbir şey yok" diyen gemi işletmecileri, mürettebatın daha fazla gecikmeden ailelerine teslim edilmesini talep etti.

İran'a bağlı Husiler ise gemiyle ilgili kendilerine yapılan çağrılara herhangi bir yanıt vermedi. Grup, alıkonulduğu günden bu yana sahil bölgesinden gemiye özel seferler gerçekleştiriyor ve dev kargo gemisini turistik bir mekan gibi kullanıyor.

Husiler Kasım ayından bu yana Kızıldeniz, Bab el Mendeb Boğazı ve Aden Körfezi'ndeki gemilere insansız hava araçları ve füzelerle saldırıyor ve bunu Gazze’deki Filistinlilerle dayanışma için yaptıklarını söylüyorlar. Geçen süre içerisinde farklı saldırılarda bir gemiyi batırdılar, başka bir gemiyi ele geçirdiler ve üç denizciyi de öldürdüler.

Armatörleri temsil eden Uluslararası Deniz Ticaret Odası, Husi saldırılarını "masum denizcilerin hayatlarını ve ticari gemiciliğin güvenliğini tehdit eden kabul edilemez saldırganlık eylemleri" olarak nitelendirdi.

Geçtiğimiz hafta Husiler, Liberya bandıralı Tutor kömür gemisi ve ahşap inşaat malzemesi yüklü Palau bandıralı Verbena adlı iki gemiye doğrudan saldırı düzenledi.

Bu saldırılar güvenlik uzmanlarının İran'a bağlı Husilerin drone ve füze saldırılarının etkinliğinde önemli bir artış olduğunu kaydetmelerine yol açtı.

Kurtarma ekipleri güvenlik riskleri nedeniyle mürettebatı hasar gören gemilerden tahliye etti. Tutor'dan bir denizci halen kayıp. Her iki gemi de şu anda akıntıya kapılmış durumda ve daha fazla saldırıya ya da batmaya karşı savunmasız.

ABD ve İngiliz kuvvetleri Pazartesi günü Yemen'in Hudeyde Uluslararası Havaalanı'nı ve Kızıldeniz açıklarındaki Salif limanı yakınlarındaki Kamaran Adası'nı hedef alan hava saldırıları düzenledi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.