İncirlik üssü dahil 6 yerde ABD'nin nükleer silahları 'yanlışlıkla' deşifre edildi
NATO için bu ay hazırlanan bir raporda, ABD’ye ait yaklaşık 150 nükleer silahın bulunduğu belirtildi. Ancak bu bölüm daha sonra apar topar değiştirilerek rapordan çıkarıldı.
Belçika'da Flamanca yayımlanan De Morgen gazetesi, NATO Parlamenter Asamblesi Savunma ve Güvenlik Komitesi için hazırlanan bir raporda, Adana'daki İncirlik Üssü'nün de aralarında bulunduğu Avrupa'daki 6 üste ABD'ye ait yaklaşık 150 nükleer silahın bulunduğunun belirtildiğini yazdı. Gazeteye göre hatanın fark edilmesi üzerine rapor değiştirildi.
Belçika'da Flamanca yayımlanan De Morgen gazetesi, NATO Parlamenter Asamblesi Savunma ve Güvenlik Komitesi için hazırlanan bir raporda, Adana’daki İncirlik Üssü’nün de aralarında bulunduğu Avrupa’daki altı üste ABD’ye ait yaklaşık 150 nükleer silahın bulunduğu belirtildi, ancak bu bölüm, daha sonra apar topar değiştirilerek rapordan çıkarıldı.
BBC Türkçe’nin haberine göre, söz konusu ‘yanlışlık’, Belçika’da Flamanca yayımlanan De Morgen gazetesi tarafından ortaya çıkarıldı.
Gazete, NATO Parlamenter Asamblesi Savunma ve Güvenlik Komitesi için hazırlanan söz konusu raporda, Adana’daki İncirlik Üssü’nün de aralarında bulunduğu Avrupa’daki altı üste ABD’ye ait yaklaşık 150 nükleer silahın bulunduğunun belirtildiğini yazdı. De Morgen, Temmuz ayı içinde hatanın fark edilmesi üzerine rapor değiştirildiğini belirtirken, raporun orijinali olduğunu belirttiği versiyonunu da yayınladı.
Raporun Nisan ayında komite üyesi Kanadalı senatör Joseph Day tarafından hazırlandığı belirtilirken, ‘Nükleer caydırıcılık için yeni bir çağ mı? Modernleşme, silah kontrolü ve müttefik nükleer kuvvetler’ başlıklı raporda, topraklarındaki ABD üslerinde nükleer silahlar bulunan ülkeler şöyle sıralanıyor:
- Kleine Brogel (Belçika)
- Büchel (Almanya)
- Aviano (İtalya)
- Ghedi-Torre (İtalya)
- Volkel (Hollanda)
- İncirlik (Türkiye)
ABD’nin Avrupa’daki nükleer silahlarının yerleri hakkında resmi bir açıklama yapmayan NATO’nun isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkilisi, Washington Post gazetesine konu hakkında şunları söyledi: “NATO’nun nükleer silahlara dair tavrının detaylarına ilişkin olarak yorum yapmıyoruz.”