İngiltere Assange'ı ABD'ye iade ediyor
İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmesi kararını imzaladı.
İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmesi kararını imzaladı.
ABD, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın iadesi için İngiltere Yüksek Mahkemesi'nde açtığı davayı kazanmıştı.
Assange'ın ABD'ye iadesi durumunda 175 yıla kadar ceza alabileceği, ayrıca işkence ve kötü muamele ile karşı karşıya kalabileceği ifade ediliyor.
50 yaşındaki Assange aleyhinde, WikiLeaks'teki sızıntılar kapsamında 18 ayrı dosya bulunuyor.
WikiLeaks, Irak ve Afganistan'daki Amerikan suçlarına ilişkin belgelerle gündeme gelmişti. Bunun ardından dünya çapında birçok yönetimin başta savaş suçları ve yolsuzluklar olmak üzere gizli belgeleri site aracılığıyla ifşa edilmişti.
ABD, söz konusu ifşaların ardından WikiLeaks'e karşı harekete geçmiş ve Assange'ın ülkeye iadesi için çalışmalara başlamıştı.
WikiLeaks ve Irak belgeleri
WikiLeaks'in kurucusu Assange, Irak'a dair belgeleri yayınlama kararının arkasında durmasıyla gündeme geliyordu.
Assange, ifşaların ardından yaptığı açıklamada, amaçlarının savaş hakkındaki gerçekleri kamuoyunun bilgisine sunmak olduğunu söylemişti.
WikiLeaks'te yer alan 400 bin gizli ABD askeri belgesi, Amerika'nın Irak'ta uygulanan işkence, kötü muamele ve yargısız infazlara göz yumduğunu ortaya koymuştu.
Belgeler, 2003 yılında başlayan İşgal'in ardından "yüzlerce" sivilin ABD ordusunun kurduğu kontrol noktalarında öldürüldüğüne de işaret ediyordu.
Belgeler ABD'nin Irak'taki sivil ölümleri ile ilgili resmi istatistikleri olmadığı açıklamasına rağmen, kayıtlar tuttuğu ve ölü sayısını yaklaşık 66 bini sivil olmak üzere 109 bin kişi olarak verdiğini de gösteriyordu.
Kaynak: Mepa News, BBC Türkçe