İngiltere BAE'nin savaş suçlarına yönelik eleştirileri engellemeye çalışıyor

İngiltere BAE'nin savaş suçlarına yönelik eleştirileri engellemeye çalışıyor

İngiltere'nin BAE tarafından Sudan'da gerçekleştirilen ihlallere dair eleştirilerin dile getirilmesini engellemek için girişimlerde bulunduğu belirtildi.

Guardian'ın Pazartesi günü yayınladığı bir haberde yer verdiği kaynaklara göre, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Sudan'daki savaşta oynadığı role yönelik eleştiriler İngiliz yetkililer tarafından bastırılmaya çalışıldı.

BAE, Sudan'daki darbe girişimi ve iç savaşın arkasındaki Hızlı Destek Kuvvetleri'ni (HDK) uzun süredir desteklemekle suçlanıyor.

Raoul Wallenberg İnsan Hakları Merkezi'nde hukuk müşaviri olarak görev yapan Yonah Diamond, Guardian'a yaptığı açıklamada, "Etiyopya'da BAE'nin Sudan'daki rolüne karşı olası yasal işlemlerin araştırıldığı gayrı resmi görüşmeler yapıldığını" söyledi.

Diamond, görüşmeler sırasında İngiltere'nin Afrikalı diplomatları BAE'yi eleştirmekten alıkoyduğunu kaydederek şu ifadeleri kullandı:

"Kaynaklarım bana İngiltere'nin diğer devletleri BAE'yi eleştirmekten alıkoyduğunu söylediler. Darfur'da bir sivil koruma mekanizması için destek oluşturmaya ve BAE'yi uluslararası adalet divanında ya da bölgenin başka bir yerinde sorumlu tutmaya yönelik adımlar atmaya çalışıyorduk."

İngiltere Dışişleri Bakanlığı iddiaları yalanladı. Bir bakanlık sözcüsü "Bu suçlamalar kategorik olarak gerçek dışıdır. Birleşik Krallık diplomatik nüfuzunu kalıcı bir barış çabalarını desteklemek için kullanmaktadır." ifadelerini kullandı.

İngiltere şu anda BM Güvenlik Konseyi'nde Sudan konusunda "söz sahibi" konumunda ve bu nedenle konseyin ülkeyle ilgili faaliyetlerine öncülük ediyor.

Nisan ayı sonunda BAE, Sudan'daki savaş nedeniyle İngiliz bakanlarla yapacağı bir dizi toplantıyı iptal etmişti.

Pazar günü The Times gazetesinde yer alan bir habere göre, Güvenlik Konseyi'nde HDK'ye yardım etmekle suçlanmasının ardından İngiltere'nin BAE'yi savunmamasına kızan BAE'liler dört bakanlık toplantısını iptal etti.

Geçtiğimiz ay İngiltere Başbakan Yardımcısı, aylardır yükselen tansiyonun ardından Körfez ülkesiyle ilişkileri düzeltmek için BAE'ye gizli bir ziyaret gerçekleştirdi.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.