İngiltere Başbakanı Johnson Brexit için AB'den erteleme istedi

İngiltere Başbakanı Johnson Brexit için AB'den erteleme istedi

İngiltere Başbakanı Boris Johnson Avrupa Birliği’ne başvuruda bulunarak Brexit için belirlenen tarihin ertelenmesini talep etti.

Göreve geldiği günden bu yana Avrupa Birliği'nden (AB) Brexit için erteleme talep etmeyeceğini açıklamış olan İngiltere Başbakanı Boris Johnson cumartesi günü değişiklik önergesi için yapılan parlamento oylamasını kaybetmesi nedeniyle Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'ı akşam saatlerinde aradı ve erteleme talebi mektubunu ileteceğini bildirdikten sonra iki ayrı resmi mektup yazdı.

İki kısa paragraf ile son derece resmi, soğuk ve teknik ifadeler yazılmış olan ilk mektupta Birleşik Krallık'ın AB'den 1 Ocak 2020'ye kadar erteleme talebini ileten Johnson, mektubunu "Birleşik Krallık Başbakanı" diyerek bitirdi ancak altına imzasını atmadı.

"Erteleme her iki tarafın da çıkarlarını ve ilişkilerimizi zedeler"

Daha samimi ve kişisel ifadeler ile iki sayfa uzunluğunda kaleme alınan ikinci mektupta ise Johnson, Tusk'a hitaben bu ertelemenin ülkesine verilmesinin bir hata olacağını ve şahsen kendisinin böyle bir erteleme talep etmediğini, özetle, şu ifadelerle tarihe kaydetti:

- Sevgili Donald... Ortak tarih, kültür, değerler ve çıkarlar ile derin bir saygı ve sevgi üzerine kurulacak yeni ilişkimiz adına birlikten ayrılma kararımızın hem AB hem de Birleşik Krallık'ın yararına olduğuna tutkuyla inanıyorum. AB'nin en yakın ortağı ve dostu olarak kalmaya devam edeceğiz. Üzerinde uzlaşmış olduğumuz anlaşma Birleşik Krallık'ın tamamı ve AB'nin tamamı için iyi bir anlaşmadır.

- Ne yazık ki, parlamentomuz bu sürece hız kazandırma fırsatını es geçmiştir. Elbette istenilen erteleme talebini onaylamak Avrupa Konseyi'nin vereceği bir karardır. Bu durumda, her ne kadar diğer sevgili devlet liderleri dostlarımın bir kez daha kıymetli zamanlarını harcamalarına neden olmaktan ötürü üzüntü duysam da, konuya ilişkin karar alınması için bir konsey zirvesi daha gerçekleştirmeniz gerekeceğini anlıyorum. Böyle bir zirve olduğu takdirde katılarak tüm soruları yanıtlamaktan memnuniyet duyacağımdan şüpheniz olmasın.

- Bugün parlamentodan farklı bir sonuç çıkmasını beklemiş olsam da, hükümetimiz verilen karara uygun şekilde gerekli yasaların hazırlanmasına önümüzdeki hafta başında başlayacaktır. 31 Ekim'e kadar bu süreci tamamlayacağıma olan inancım tam. Bu noktada senin ve kıymetli lider dostlarımın desteğine güvenebileceğimi biliyor ve varılan anlaşma ile yolumuza devam etmemiz için sürecin tamamlanması ve anlaşmanın yürürlüğe girmesine müsaade edileceğini umuyorum.

- Her ne kadar konsey erteleme kararını onaylayabilecek ve dilerse alternatif bir tarih verebilecek olsa da, başbakanlık görevine geldiğimden bu yana kendi görüşüm ve hükümetimizin pozisyonu olarak bu işin daha fazla ertelenmesinin hem Birleşik Krallık'ın hem de AB'deki ortaklarımızın çıkarlarını ve aramızdaki ilişkileri zedeleyeceğini düşündüğümü açık şekilde belirttim.

- Bu süreci sonlandırmalı ve tamamına erdirerek ilişkilerimizde yeni aşamaya geçmeliyiz.

Jonhson altına imzasını koyduğu bu ikinci mektubun kopyasını Komisyon Başkanı Jean Cluade Juncker ve 27 AB devlet liderine de gönderdi.

Johnson'ı zor duruma sokan Letwin önergesi

Brexit konusunda Johnson ile ters düşünce Muhafazakar Parti'den ihraç edilen parlamenter Oliver Letwin'in sunduğu önerge Brexit anlaşmasının gerektirdiği yasalar hazırlanmadan anlaşmanın oylanmamasını ve bu hazırlıkların yapılabilmesi için de Brüksel'den erteleme talep edilmesini öngörüyor.

Değişiklik tasarısı İngiliz parlamentosundan geçince Johnson önce Avan Kamarısı'nda yaptığı konuşmada erteleme talep etmeyeceğini ve bu yasanın kendisini bağlamadığını söyledi ancak ilerleyen saatlerde Tusk'ı arayarak erteleme mektubunu ileteceği bilgisini verdi.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.