İngiltere Batı Afrika ülkesi Mali'ye asker gönderdi
İngiltere'nin, Mali'de Birleşmiş Milletler Barış Gücü bünyesine 300 asker gönderdiği bildirildi.
İngiltere'nin, Mali'de Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü bünyesine 300 asker gönderdiği bildirildi.
İngiliz hükümetinden yapılan açıklamaya göre, 300 İngiliz askeri geçtiğimiz gün bölgeye ulaştı. İngiliz askeri güçlerinin Mali'de gözlem, devriye, istihbarat, eğitim gibi faaliyetlerde bulunacağı ifade edildi.
Mali'de BM bünyesinde 56 farklı ülkeden 14 bini aşkın asker bulunuyor.
Askeri güçlerin esas kısmının 2 Aralık'ta ülkeye ulaştığı, kalan kısmının ise 8 Aralık'ta Mali'de olacağı bildiriliyor.
İngiltere, şimdiye kadar bölgede Fransa öncülüğündeki Barkhane Operasyonu'na lojistik destek sağlıyordu.
Fransa 2020 sonunda Avrupa ülkeleri arasındaki askeri rotasyon kapsamında bölgedeki askerlerinin bir kısmını çekmişti. İngiliz güçlerinin bu askerlerin yerini alacağı ifade ediliyor.
Mali'de Fransız varlığı
11 Ocak 2013 tarihinde Barı Afrika ülkesi Mali'ye askeri müdahalede bulunan Fransa, yaklaşık 7 yıldır ülkede askeri varlığını sürdürüyor.
Fransa şimdiye kadar ülkede bazı cihat yanlısı liderlerin öldürülmesi ve El Kaide'nin elinde tuttuğu yerleşimlerden çıkarılması gibi taktik başarılar elde etse de, stratejik boyutta hedeflerine ulaşamadı.
El Kaide'nin yeniden organize oluşu
Fransa müdahalesinin ardından Mali kuzeyindeki çöl bölgelerine ve sınır hatlarına çekilen El Kaide bağlantılı gruplar, bir süre sonra yeniden organize oldu.
2017 yılının Mart ayında bu gruplar kapsamlı bir birleşmeye gitti.
Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin (CNİM) adı altında gerçekleştirilen birleşim, bölgede var olan tüm El Kaide bağlantılı grupları bir araya getirdi. Bu gruplar arasında Ensaruddin, El Murabitun, Macina Özgürlük Cephesi ve İslami Mağrip El Kaidesi'nin Sahra kolu bulunuyordu.
Bu birleşimin ardından Batı Afrika bölgesinde ve bilhassa Mali özelinde saldırılar daha kapsamlı, daha organize ve daha sık hale geldi.
Özellikle Mali'nin kuzeyindeki Timbuktu, Tessalit, Gao, Kidal gibi bölgelerde ve ülkenin orta kesimindeki Mopti çevresinde saldırılarını artıran grup karşısında Fransa öncülüğündeki güçlerin kayıpları günden güne arttı.
Mali neden önemli?
Batı Afrika'da bir kavşak noktası niteliğinde olan Mali, hem bölgede çıkarı olan devletler hem de devlet dışı silahlı aktörler için önemli bir merkez.
Aynı zamanda ülke, Afrika'da doğal kaynaklar bakımından en zengin ülkelerden biri.
Sömürge öncesi dönemde Mali'ye hükmedenler zenginlikleriyle anılıyordu.
Bilhassa 14'üncü yüzyılda Batı Afrika'da bulunan Mali Krallığı'nın başındaki Mansa Musa, bugün tarihçiler tarafından dünyanın gelmiş geçmiş en zengin insanı olarak kabul ediliyor.
Zenginliği bugüne kadar ulaşan ülkede altın, elmas, mücevherat, Boksit, Uranyum, Fosfat gibi madenler bol miktarda bulunuyor.
Söz konusu yerel kaynaklar da Mali'yi Fransa için oldukça önemli kılan bir başka etken.
Buna ek olarak cihat yanlılarının ülkeyi, tüm Batı Afrika'daki Fransız çıkarlarına karşı bir üs olarak kullanması ve ülke coğrafyasının da buna elverişliliği, Fransa'nın Mali'ye verdiği önemin sebeplerinden.
Tüm bunlar göz önüne alındığında, Mali'de savaşın bir süre daha devam edeceğini söylemek güç değil.
Kaynak: Mepa News