İngiltere'deki Müslümanlar Irkçı çetelerin tehdidi altında

İngiltere'deki Müslümanlar Irkçı çetelerin tehdidi altında

Aşırı sağcı ayaklanmalar ve İslamofobik saldırılar, Southport kasabasındaki üç kişinin öldüğü bıçaklı saldırı olayının Müslümanlara mal edilmesinden günler sonra, Pazar gecesi daha fazla şehre yayıldı.

Southport kasabasındaki ölümle sonuçlanan bıçaklama olaylarının yanlış bir şekilde Müslümanlara atfedilmesinin ardından, aşırı sağcı ayaklanmalar ve İslam karşıtı saldırıların daha fazla şehre yayılmasının ardından Pazar günü Birleşik Krallık genelindeki Müslüman toplulukları büyük bir korku sardı.

Southport'ta bir dans kursuna düzenlenen bıçaklı saldırıda üç çocuğun ölmesi ve sekiz kişinin de ağır yaralanmasının ardından Londra, Liverpool, Manchester, Sunderland, Belfast ve Hull'ın da aralarında bulunduğu pek çok kentte art arda dördüncü gece ayaklanmalar yaşandı.

Cinayetlerle suçlanan 17 yaşındaki gencin adı Axel Rudakubana olarak açıklandı. 2006 yılında Cardiff'te Ruandalı Hıristiyan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Rudakubana, 2013 yılında Lancashire'daki Banks köyüne taşındı.

Şüphelinin 18 yaşından küçük olması, normalde kimliğinin gizli kalması anlamına gelse de, Yargıç Andrew Menary KC, şüphelinin ailesine yönelik risk ile kimliğinin doğru bir şekilde bildirilmesindeki kamu yararını dengelemek zorunda kaldığı için adını kamuoyuna açıklamaya karar verdiğini söyledi.

Cumartesi günü öğleden sonra İngiltere ve Kuzey İrlanda'nın çeşitli şehirlerinde şiddet olayları patlak vermiş, Hull'da çekilen videolarda Asyalı bir adamın, cinayetlerden Müslümanları ve göçmenleri sorumlu tutan beyaz adamlardan oluşan bir güruh tarafından saldırıya uğradığı görülmüştür.

Bristol ve Manchester'da da benzer sahneler yaşanmış, tek başına yürüyen siyahi erkekler maskeli beyaz adamlardan oluşan grupların saldırısına uğramıştır.

Manchester'dan sosyal medyaya yansıyan görüntülerde Sainsbury's Local süpermarketinin, aralarında şarap şişeleri ve bira kutularının da bulunduğu eşyaları çalan göstericiler tarafından basılmasının ardından kapanmak zorunda kaldığı görülüyor.

Leeds'te çoğu erkek yaklaşık 150 kişinin St George's Cross bayrakları taşıdığı ve "artık İngiliz değilsiniz" diye bağırdığı görülürken, sayıca kalabalıktan çok daha fazla olan yüzlerce karşı protestocunun "Nazi pislikleri sokaklarımızdan defolun" dediği duyuluyordu.

Daha sonra sosyal medyada paylaşılan diğer videolarda kar maskeli gençlerin polise tuğla, havai fişek ve işaret fişeği gibi diğer füzeleri fırlattığı ve dükkanların yağmalandığı görüldü.

Saldırıların ardından Müslüman grupların camileri ve diğer ibadet yerlerini aşırı sağcı çetelerden korumak için toplandıkları görüldü.

İnternette yayınlanan görüntülerde Müslümanların birçoğunun sadece polisin işini kolaylaştırmak için sokaklarda olduklarını ve aşırı sağcı çetelere karşı saldırı başlatmayacaklarını söyledikleri duyuluyor.

İngiltere genelinde çok sayıda tutuklamaya sahne olan ve ülkenin Müslüman toplumunun tedirgin olmasına yol açan şiddet olayları, İşçi Partili Başbakan Keir Starmer'ın bir aylık başbakanlığı için şimdiye kadarki en büyük meydan okumayı teşkil ediyor.

Starmer "haydutları" "nefret tohumları ekmek" için ülkenin kederini "istismar etmekle" suçladı ve şiddet eylemleri gerçekleştiren herkesin "yasaların tüm gücüyle karşı karşıya kalacağı" sözünü verdi. Ancak Starmer yönetimi İngiliz Müslüman toplum liderleri ve gruplarına ulaşamamakla suçlanıyor.

"Kontrolsüz İslam karşıtlığı"

Şimdiye kadar kınamaların büyük bir kısmı, gerçek adı Stephen Yaxley-Lennon olan Tommy Robinson gibi kişileri X'teki şiddeti körükledikleri için hedef aldı.

Merseyside polisi, daha önce Robinson tarafından yönetilen aşırı sağcı grup English Defence League (EDL) destekçilerinin Southport'taki isyan sırasında 50'den fazla polis memurunun yaralanmasından ve ibadet eden Müslümanların terörize edilmesinden sorumlu olduğuna inanıyor.

Robinson, X'te yayınladığı çeşitli videolarda kargaşayı alenen meşrulaştırdı ve 800.000 takipçisine Müslümanlara karşı kin kustu. Robinson daha önce o zamanki adıyla Twitter olan X'te yasaklanmış ancak Musk'ın platformu satın almasının ardından Kasım ayında yeniden aktif hale getirilmişti.

Cuma günü Musk, Starmer'ın sosyal medyanın yanlış bilgilerle mücadele konusunda "sorumluluk taşıdığı" uyarısında bulunmasından saatler sonra X'te Robinson ile iletişime geçti. Musk, başbakanın kargaşaya verdiği tepkiyi yorumlayan Robinson'un bir paylaşımına iki ünlem işaretiyle karşılık verdi.

Ayaklanmanın ardından, "gerçeğin bizden saklanıp saklanmadığını" sorgulayan milletvekili Nigel Farage'ın şiddetin körüklenmesindeki rolü de kınandı.

Muhafazakar Parti liderliği yarışının favorilerinden Robert Jenrick, Reform liderinin yorumlarının "durumu daha iyi hale getirmediğini" söyledi.

Gölge İçişleri Bakanı James Cleverly de Starmer'ın protestolara katılanlara "tamamen yanlış bir mesaj" verdiğini söylediği ve "bu tür bir düzensizliğin asla haklı bir gerekçesi olmadığını" eklediği bir açıklama yayınladığı için eleştirildi.

Cumartesi günü geç saatlerde bir açıklama yapan Britanya Müslüman Konseyi (MCB), aşırı sağcı çetelerin "Müslüman toplulukları terörize ederek" "endişe ve korkuyu" tetiklemesinin ardından yüzlerce caminin güvenliğini arttırdığını söyledi.

MCB Genel Sekreteri Zara Muhammed yaptığı açıklamada, "Britanya sokaklarında gördüklerimiz, kontrolsüz İslamofobinin sonucudur” dedi.

"Hükümet sokaklarımızda tanık olunan aşırıcılığa karşı konuşmakta haklıdır, ancak bu aşırıcılığı besleyen İslamofobi konusunda sessiz kalmıştır."

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum