İnsani kriz kapıda: 60 bin Arakanlı Müslüman Bangladeş’e sığındı
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Arakan Müslümanları’ndan 58.600 kişinin Bangladeş’e geçtiğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Myanmar’da tarihin en büyük şiddet olaylarıyla karşı karşıya kalan Arakan Müslümanları’ndan 58.600 kişinin Bangladeş’e geçtiğini açıkladı. Myanmar’da son olaylarda 2600’den fazla evin yıkıldığı belirtildi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne bağlı yardım görevlilerinin Bangladeş’e sığınan Arakan Müslümanları’nın temel ihtiyaçlarını karşılamak için ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar.
Şiddet olaylarının tırmandığı 25 Ağustos’tan bugüne kadar on binlerce Arakanlı Müslüman’ın, Bangladeş’e denizden botlarla ve kara sınırlarından yürüyerek ulaştığı kaydedildi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği bölge sözcüsü Vivian Tan, Arakanlı Müslümanlar’ın Bangladeş’e kaçışının yoğunlukla devam edeceğini öngördüklerini belirterek bölgede insani yardımla ilgili alınan gerekli tedbirlerle ilgili kapasitenin arttırılacağını belirtti.
‘Büyük bir insani felaket yaşanılabilir’
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres dün sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, Myanmar kuvvetlerine itidal çağrısı yaptı. Bölgede yaşanan çatışmaların önlememesi halinde büyük bir insani felaketle karşı karşıya kalınabileceğini belirtti.
Birleşmiş Milletler Sözcülüğü’nden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Guterres, 25 Ağustos saldırılarından bu yana polis karakollarına yapılan şiddet olaylarından da derin endişe duyduğunu belirtti. Myanmar da ihtiyaç duyan herkese güvenlik ve yardım sağlanmasının bir sorumluluk olduğunu vurguladı.
Guterres, bölgeden Bangladeş’e kaçan kişilere yönelik insani yardım hizmetlerinin engellenmemesi gerektiğini savundu. Myanmarlı yetkilileri insani yardıma muhtaç kişilere yardım görevlilerinin ulaşımını engellememe çağrısında bulundu.
Birleşmiş Milletler Sözcülüğü Myanmar’da şiddetin sona ermesi için tarafları eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın başında olduğu danışma komisyonun tavsiyelerini uygulamaya davet etti.
Myanmar Ordusu, bölgede bir haftadır gerçekleşen operasyonlar sonrasında, 370 Arakanlı Müslüman, 13 güvenlik görevlisi,iki hükümet çalışanı ve 14 sivilin öldüğünü açıkladı.
Bölgede bulunan sınırlı sayıda gazetecinin Arakan Müslümanları’nın yaşadığı kritik bölgelere alınmaması nedeniyle bölgeden çelişkili haberler gelmeye devam ediyor.
Kaynak: Amerika'nın Sesi