Iraklı Kürtlerin seçimlerden beklentisi yok
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nde genel seçimler için sandığa gidilirken uzun yıllardır devam eden yolsuzluk iddiaları nedeniyle bölge halkı seçimlerden umutsuz.
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetiminde geçen yıl başarısızlıkla sonuçlanan bağımsızlık referandumunun ardından halk bu pazar genel seçimler için sandığa gidiyor. Bağımsızlık referandumunun yarattığı hayal kırıklığı ve uzun yıllardır devam eden yolsuzluk iddiaları sebebiyle bölge halkı seçimlerden umutsuz.
3,85 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu özerk bölgede seçime katılım oranının en fazla yüzde 40 olması bekleniyor.
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetiminde yapılacak seçimleri Euronews Türkçe'ye değerlendiren Iraklı Kürt gazeteci Halgurd Samed, rekor seviyede düşük katılım beklenmesinin sebebini halkın politikacılara olan güvenini kaybetmesi ile açıkladı.
Paris merkezli La Maison des Journalistes (Gazeteciler Evi) gazetecisi olan Samed, "Onlarca seçim yapıldı ama hiçbir olumlu gelişme yok, her seferinde bölge daha da kötüye gidiyor." şeklinde konuştu. Samed, seçime katılan partilerin "somut ve net bir siyasi projelerinin olmadığını" söyledi.
Bölge halkı umutsuz
68 yaşındaki seçmen Ahmed Abdullah "İlk kez bu sefer oy kullanmayacağım. İktidardaki iki parti de kaybetmemek için yalan söyleyip çalıyor. Bir şeylerin değişeceğine artık inanmıyorum." dedi.
38 yaşındaki öğretmen Alan Baram ise "Oy kullanmanın amacı ne? Oy kullansak da kullanmasak da değişen bir şey yok. Her şey kötüye gidiyor." şeklinde konuştu.
Muhalefet partilerinin zayıf olduğu politik ortamda Kürt bölgesini neredeyse 30 yıldır birlikte yöneten Erbil merkezli Mesut Barzani'nin Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ve Talabani ailesi tarafından yönetilen Süleymaniye merkezli Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) genel seçimlerden galip çıkması bekleniyor.
Tartışmalı bağımsızlık referandumu
25 Eylül 2017'de Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetiminde Barzani önderliğinde gerçekleşen referanduma batılı ve bölgesel birçok ülke karşı çıktı.
Iraklı Kürtler bağımsızlığa yüzde 92 destek verirken, Irak Başbakanı Haydar Abadi ise referandumun "meşru olmadığını" söyleyerek iptalini istedi. Tartışmalı referandumdan 22 gün sonra Irak ordusu Kerkük'e girdi. Peşmerge güçleri bölgeyi terk ederken KDP ve KYB tarafları birbirlerini hainlikle suçladı.
Referandum'dan merkezi yönetim karşısında güç kaybederek çıkan Barzani, geçtiğimiz kasım ayında başkanlık görevini bıraktı.