Irak'ta Sadr ve Maliki arasında hükümeti kurma yarışı
Irak'ta aylarca sürmesi beklenen hükümeti kurma sürecinin Sadr ve Maliki arasında bir yarışa dönmesi beklenirken iki tarafın da işinin zor olduğu belirtiliyor.
Irak'ta 10 Ekim 2021'de gerçekleştirilen meclis seçimlerinin sonuçlarının netleşmesi üzerine aylarca sürmesi beklenen hükümeti kurma dönemi başlamış oldu.
Meclis aritmetiğinin çok parçalı olmasının hükümeti kurma sürecini zorlaştırması bekleniyor.
329 üyeli Irak meclisinde 73 milletvekili kazanan Sadr grubunun aritmetik açıdan hükümeti kurmada başı çekmesi bekleniyor.
Fakat Sadr grubu ile diğer Şii partilerin arasındaki olumsuz ilişkiler, Sadr grubunun ancak Sünni ve Kürt partilerle ortak bir hükümeti kurmasına imkan bırakıyor.
Sadr grubunun bipolar hastası ve itibarı büyük ölçüde babasından kaynaklanan lideri Mukteda Sadr'ın çelişkili ve gelgitli bulunan tavırlarının grubun hükümeti kurma çalışmalarında önündeki en büyük engellerden biri olacağı tahmin ediliyor.
2006-2014 döneminde Irak başbakanı olan Nuri Maliki'nin Kanun Devleti İttifakı bu seçimlerde 34 milletvekili kazanarak üçüncü oldu. Maliki'nin yeni dönemde başbakan olmayı hedeflediği biliniyordu. Beklenildiği gibi hükümeti kurma çalışmalarına başlayan Maliki'nin Sadr Grubu karşıtı güçleri grubun seçimlerden güçlü çıkması motivasyonuyla birleştirip başbakan olmaya çalıştığı belirtiliyor.
Fakat Maliki'nin bunu başarması için çok sayıda küçük partiyi ve son seçimde 40 milletvekili çıkaran bağımsızları birleştirmesi gerekiyor. Bu da oldukça zor görünüyor. Sadr grubu ile Maliki'nin bir koalisyon kurmasının ihtimali de eski anlaşmazlıklar yüzünden mümkün görünmüyor.
İlgili haberler: