"Irak'ta Sünni mahkumlara yönelik gizli infazlar artıyor"

"Irak'ta Sünni mahkumlara yönelik gizli infazlar artıyor"

Iraklı bir insan hakları gözlemevinin yakın tarihli bir raporu, Irak'ta bir cezaevindeki gizli infazları ortaya çıkardı.

Irak'ta son birkaç hafta içinde yetkililerin kamuoyuna duyurmadan onlarca idam cezasını infaz ettiği bildirildi.

Irak'taki insan hakları ihlallerini takip eden "Afad" isimli kurum tarafından yapılan açıklamaya göre, Iraklı yetkililer tarafından kamuoyuna duyurulmayan 63 infaz vakası belgelendi.

Bu infazlar Irak'ın güneyinde bulunan Nasiriye cezaevinde gerçekleşirken, gözlemevi özellikle "terör" suçlamasıyla hüküm giymiş kişileri hedef alan infazların sıklaştığı konusunda uyarıda bulundu.

Irak'ta İran destekli Bağdat hükümeti ve Şii milislerin son dönemde binlerce Sünni Müslümanı "IŞİD bağlantılı olmakla" suçlayarak hapsettiği biliniyor. Bu kişilerin büyük bir kısmının sivil olduğu ve herhangi bir grupla bağlantılı olmadığı vurgulanıyor.

Güvenlik ve sağlık kaynakları, Iraklı yetkililerin geçen ay "terör" suçlamasıyla hüküm giymiş en az 11 kişiyi idam ettiğini belirtirken, insan hakları grubu Uluslararası Af Örgütü ise "endişe verici şeffaflık eksikliğini" kınadı.

Rapora göre Nasiriye cezaevindeki tutuklular, Başbakan Muhammed Şiya es Sudani'nin talimatıyla infazların hızlandığını iddia eden ifadeler verdi. İdam edilen kişiler masum olduklarını ve kendilerinden alınan "itirafların" işkence altında verildiğini belirtiyor.

Gözlemevi, Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Raşid'i idam kararlarını imzalamaktan ve "adaletin yanlış tecellisi" olarak gördükleri bu durumu sürdürmekten sorumlu tutuyor.

"Afad" isimli gözlemevi, ailelere önceden haber verilmeden ve hız kesmeden devam eden bu infazların durdurulması için uluslararası müdahalede bulunulmasını talep etti.

İnfazlar resmi bir duyuru yapılmaksızın gerçekleştiriliyor ve aileler cesetleri Nasiriye'deki adli tıptan almaları için telefonla bilgilendiriliyor. Gözlemevi, akrabaların sessiz kalacaklarına dair belgeler imzalamaya zorlandığını ve taziye düzenlemekten de alıkonulduğunu ifade ediyor.

Aşırı kalabalık olması ve mahkumlara yönelik kötü muamelelerle bilinen Nasiriye hapishanesi, Irak'ın karşı karşıya olduğu insan hakları sorunlarının simgesi niteliğinde. Son seçimler sırasında Sünni Arap güçler genel af yasası da dahil olmak üzere cezaevleri konusunda yasal reform vaatlerinde bulunmuştu. Ancak Irak yönetimine hakim olan Şii güçler söz konusu girişimleri engelledi.

Kaynak: Mepa News, New Arab

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
3 Yorum