İran: Avrupa ticari ilişkileri normalleştirmezse sonuçlarına katlanır
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Avrupa Birliği'ne 'ABD yaptırımlarına rağmen ticari ilişkileri normalleştirmezlerseniz sonuçlarına katlanırsınız' tehdidinde bulundu.
İran, balistik füze çalışmalarına yönelik Avrupa'dan gelen eleştirilere sert yanıt verdi. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Avrupa'nın askeri konularda eleştiri yapacak konumda olmadığını vurgulayarak, "ABD yaptırımlarına rağmen ticari ilişkileri normalleştirmezlerse sonuçlarına katlanırlar" dedi.
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, devlet televizyonunda verdiği demeçte Avrupa'nın İran Nükleer Anlaşması dışındaki konularda İran'ı eleştirmeye hakkı olmadığını ifade etti. Zarif, "Nükleer anlaşması imzacıları ve Avrupalılar İran ile ekonomik ilişkileri normale döndürmelidir. Aksi halde taahhütlerimizi durdurup buna göre önlemler alacağız." şeklinde konuştu.
Bunun yanında İran, yeni yerli üretim hava savunma sistemini görücüye çıkardı. Sistem, aynı zamanda avcı uçağı, bombardıman uçağı ve insansız hava araçları da dahil 6 hedefi füzelerle imha etme kapasitesine sahip. İran Savunma Bakanı Amir Hatami, sistemi tanıtmak için düzenlenen törende, "İran, ulusal güvenliği ve çıkarlarını korumak için askeri imkanlarını artıracak ve bu konuda kimseden izin alacak değil." açıklaması yaptı.
Geçtiğimiz ay İran, petrole dayalı ekonomisini yıpratmayı amaçlayan ABD yaptırımlarına karşı koyulmazsa nükleer anlaşmanın izin verdiğinden daha fazla uranyum artırımına gidileceği konusunda Avrupa'yı uyarmış, anlaşmanın bazı taahhütlerinden ise geri adım atmıştı.
ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'ın nükleer çalışmalarını engellemediği gerekçesiyle 2015 İran Nükleer Anlaşması'ndan çekilme kararı ve sonrasında İran'a yaptırımlar uygulamaya başlaması ile iki devlet arasında ilişkiler gerilmişti.
Nükleer anlaşmanın imzacılarından olan İngiltere, Fransa ve Almanya, İran'ın bölgesel hareketleri ve balistik füze geliştirmesinden rahatsızlık duyduklarını dile getirmişti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İran'ın Nükleer silahsızlanmasından emin olmak istediklerini söylemişti. Macron, "2025 yılına kadar bir anlaşmamız var ve uzun vadede emin olmak istiyoruz. Balistik aktiviteler azaltılmalı." şeklinde konuşmuştu.