İran Basra Körfezi’ndeki varlığını yoğunlaştırdı
Devrim Muhafızları Ordusu, İran gemilerinin Körfez'de geçişini sağlamak için devriyelerini yoğunlaştırıyor.
İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) dün kendisine ait sürat tekneleri ile ABD askeri gemileri arasında yaşanan sürtüşmelerle ilgili haberlere ilişkin sessizliğini bozdu. ABD’yi Körfez’deki askeri faaliyetlerinin sonuçlarına karşı uyaran DMO, donanma güçlerinin İran gemilerinin geçişini sağlamak için devriyelerini yoğunlaştırdığını açıkladı.
ABD ordusu geçtiğimiz Çarşamba günü DMO donanmasına ait 11 sürat teknesinin, Basra Körfezi'ndeki ABD Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik gemilerine tehlikeli bir şekilde yaklaştığını açıklayarak bunu ‘tehlikeli ve kışkırtıcı’ olarak nitelendirdi.
Reuters, olayın DMO tarafından ilk kez yapılan bir açıklamayla doğruladığını kaydetti. DMO açıklamasında İran’ın ‘ABD Deniz Kuvvetleri’nin Körfez’deki herhangi bir hatasına net bir şekilde karşılık vereceği’ tehdidinde bulundu.
Açıklamada ABD güçlerine Basra Körfezi ve Umman Körfezi’ndeki ‘uluslararası kurallara ve deniz protokollerine uymaları’ ve ‘herhangi bir riskli veya yanlış hareketten kaçınmaları’ tavsiye edildi.
DMO açıklaması şöyle devam etti;
“DMO donanması ve silahlı kuvvetleri, bölgedeki yabancıların tehlikeli eylemlerini (İran’ın) ulusal güvenliği için bir tehdit olarak görüyor. Bu kırmızı çizgimizdir. Herkes yapılacak herhangi bir yanlış harekete net bir şekilde karşılık verileceğinden emin olabilir.”
Öte yandan ABD ordusu DMO’nun açıklamasından önce yayınladığı açıklamada, İran’a ait sürat teknelerinin, uluslararası sularda askeri helikopterleriyle ortak operasyonlar yürüten 6 ABD askeri gemisine tehlikeli bir şekilde yaklaştığını duyurmuştu. Açıklamada İran teknelerinin bir noktada USCG Maui sahil güvenlik gemisine 10 metre kadar yaklaştığı vurgulandı.
DMO, ABD ordusu tarafından olayla ilgili yapılan açıklamayı yalanlayarak, ABD güçlerinin ‘profesyonelce davranmadıklarını’ belirtti. DMO’nun Fransız Haber Ajansı (AFP) tarafından aktarılan açıklamasında, “ABD Deniz Kuvvetleri, olaya ilişkin yanlış bir beyanda bulundu. Bu açıklama, Amerikalıların Hollywoodvari olaylar istediklerine işaret ediyor” ifadeleri yer aldı.
DMO açıklamasında ABD’yi, 6 ve 7 Nisan tarihlerinde ‘uyarıları göz ardı eden tehlikeli davranışlar’ sergileyerek İran’a ait ‘Shahid Siavoshi’ adlı geminin yolunu kesmekle suçladı. DMO’nun açıklamasından iki gün önce, ABD ordusunun açıklamasına cevap veren İran Savunma Bakanı Emir Hatemi, olayı yalanlamış ve ABD tarafından yapılan açıklamanın ‘temelsiz’ olduğunu söylemişti.
Reuters’ın aktardığı açıklamasında Hatemi, “Basra Körfezi’ndeki istikrarsızlığın asıl nedeni, dünyanın diğer ucundan sınırlarımıza gelen ve temelsiz iddialar ortaya atan ABD’nin işgalci ve yasa dışı varlığıdır” ifadelerini kullandı.
Bununla birlikte DMO açıklamasında, Basra Körfezi’ndeki devriyelerini yoğunlaştırdığını ve 15 Nisan'da Amerikan zırhlılarıyla yüzleşmek için 11 sürat teknesi gönderdiğini belirtti.
ABD Deniz Kuvvetleri açıklamasına göre Donanma ve Sahil Güvenlik zırhlıları, Apache saldırı helikopterleri eşliğinde Basra Körfezi’nin kuzeyindeki uluslararası sularda operasyonlar gerçekleştiriyordu.
Bu arada olay, ABD Başkanı Donald Trump'ın DMO’yu terör örgütü olarak sınıflandıran kararnameyi imzalanmasının birinci yıl dönümünün arifesinde yaşandı.
DMO’nun terör örgütü olarak sınıflandırılması ve Körfez sularındaki gerilimin üzerinden yaklaşık 9 ay geçtikten sonra, ABD Başkanı DMO’nun dış operasyonlarının beyni Kudüs Gücü Komutanı Kasım Sülemani’nin öldürüldüğü hava saldırısının emrini verdi.
İran, Süleymani’yi hedef alan bu saldırıya 8 Ocak'ta ABD güçlerinin Irak’ta konuşlandığı Ayn el-Esad Askeri Üssü’ne düzenlediği füzeli saldırıyla karşılık verdi. Bu saldırı, ölüm veya yaralanmalara neden olmazken daha sonra 100'den fazla Amerikan askerine beyin sarsıntısı teşhisi konuldu.