İran: BMGK İsrail'i kınarsa misilleme yapmaktan vazgeçeriz
Tahran, BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlediği ölümcül hava saldırısını kınaması gerektiğini söyledi.
İran'ın Birleşmiş Milletler misyonu, İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlediği ölümcül hava saldırısına İran'ın vereceği herhangi bir askeri karşılığın, BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail'in saldırısını kınaması halinde önlenebileceğini ileri sürdü.
İran'ın Perşembe günü yaptığı açıklama, İran'ın İsrail'e ya da İsrail'in çıkarlarına yönelik bir saldırının eli kulağında olduğuna dair basında çıkan haberlerin arttığı bir dönemde geldi.
İran misyonu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "BM Güvenlik Konseyi Siyonist rejimin Şam'daki diplomatik tesislerimize yönelik kınanması gereken saldırısını kınamış ve ardından faillerini adalet önüne çıkarmış olsaydı, İran'ın bu haydut rejimi cezalandırma zorunluluğu ortadan kalkabilirdi" dedi.
İran, 1 Nisan'da Şam'da aralarında iki generalin de bulunduğu yedi Devrim Muhafızları üyesinin ölümüne neden olan İsrail saldırısına "kararlı" bir karşılık vereceğine söz vermişti.
İsrail'in saldırısı ve İran'ın buna misillemede bulunacağı beklentisi, Gazze'deki çatışmaların şiddetlendiği, gerginliğin tırmandığı ve gerilimin azaltılması çağrılarının yapıldığı bir ortamda Ortadoğu'da topyekûn bir bölgesel savaş korkusunu arttırdı.
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan Perşembe günü Katarlı, Suudi, Birleşik Arap Emirlikleri, Iraklı ve Alman mevkidaşlarıyla telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.
Berlin'den yapılan açıklamaya göre Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Emir Abdullahiyan ile yaptığı görüşmelerde gerilimin daha da tırmanmaması konusunda uyarıda bulundu.
"Bölgesel gerilimin daha da tırmanmasından kaçınmak herkesin yararına olacaktır. Bölgedeki tüm aktörleri sorumlu davranmaya ve azami itidal göstermeye çağırıyoruz"
Reuters haber ajansının bir şirket sözcüsüne dayandırdığı habere göre, Alman havayolu şirketi Lufthansa Perşembe günü Tahran uçuşlarını askıya alma kararını uzattı.
Rusya da vatandaşlarını başta İsrail, Filistin toprakları ve Lübnan olmak üzere Orta Doğu'ya seyahat etmemeleri konusunda uyardı.
Bölgede konuşlu güçleri bulunan ABD, İran'ı İsrail'e saldırmaması konusunda uyarmış ve İsrail'e destek sözü vermişti.
ABD Başkanı Joe Biden Çarşamba günü yaptığı açıklamada "İran ve vekillerinden gelen bu tehditlere karşı İsrail'in güvenliğine olan bağlılığımız tamdır, tekrar söylememe izin verin: Tamdır” dedi ve ekled: "İsrail'in güvenliğini korumak için elimizden geleni yapacağız.”
Adının açıklanmaması kaydıyla Al Jazeera Arapça'ya konuşan ABD'li bir yetkili, Biden'ın açıklamasının sadece retorik olmadığını ve ABD'nin İsrail'e karşı İran roketlerini ya da insansız hava araçlarını engellemeye yardımcı olacağını söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çarşamba günü İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile telefonda görüştü.
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bakan Blinken, ABD'nin İsrail'in güvenliğine verdiği desteği yineledi ve ABD'nin İran ve vekillerinden gelebilecek her türlü tehdide karşı İsrail'in yanında yer alacağını açıkça belirtti" denildi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller Perşembe günü yaptığı açıklamada Blinken'in Türk, Çinli ve Suudi mevkidaşlarıyla da görüştüğünü söyledi.
Miller, "İran'a bu çatışmayı tırmandırmaması gerektiği yönünde çok net bir mesaj vermek üzere yabancı muhataplarımızla konuşmak için sadece onun [Blinken'in] düzeyinde değil, diğer düzeylerde de bir dizi temas gerçekleştirdik" dedi.
New York Times'ın ismini vermediği Pentagon kaynaklarına dayandırdığı haberine göre ABD'nin Orta Doğu'daki en üst düzey generali Michael E. Kurilla Perşembe günü olası İran saldırısını görüşmek üzere bir İsrail ziyareti gerçekleştirecek.
Perşembe günü ilerleyen saatlerde Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre ABD'nin İsrail'in güvenliğine bağlı olduğunu yineledi ancak Washington'un İran saldırısına nasıl karşılık vereceği konusunda ayrıntı vermedi.
Sözcü, "Gerçekten dikkatli olmak istiyorum. Buradan operasyonel prosedürlere girmeyeceğim." dedi gazetecilere.
ABD Kongresi'ndeki İran karşıtları, Tahran'ın İsrail'e yönelik herhangi bir askeri hamlesine Washington'un güçlü bir karşılık vermesi çağrısında bulunuyor.
Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton Perşembe günü sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "İsrail, İran tarafından yakın bir saldırı tehdidi altında" diye yazdı:
"Başkan Biden, Ayetullahları ABD'nin İsrail'i sonuna kadar destekleyeceği ve herhangi bir saldırıya karşı Amerika-İsrail ortak misillemesinin hızlı ve yıkıcı olacağı konusunda derhal uyarmalıdır."
Bu arada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran ve diğer düşmanlara yönelik bir tehditte bulunarak, ülkesinin Gazze savaşının ötesinde "diğer alanlardaki meydan okumalara" da hazırlıklı olduğunu söyledi.
"Basit bir kural belirledik: Kim bize zarar verirse, biz de onlara zarar veririz. İsrail'in orta kesimindeki bir hava üssünü ziyaret eden Netanyahu, ofisinden yapılan açıklamaya göre, İsrail Devleti'nin hem savunma hem de saldırı amaçlı tüm güvenlik ihtiyaçlarını karşılamaya hazırız" dedi.
İsrail ordusu, Tahran'ın savaştan zarar gören ülkedeki askeri varlığını derinleştirmesi nedeniyle yıllardır Suriye'deki İran bağlantılı hedeflere saldırı düzenliyor.
Ancak bu ayın başlarında Şam'daki İran diplomatik tesisine yapılan saldırı özellikle küstah bir saldırı olarak değerlendirildi.
Saldırı Orta Doğu'nun ve dünyanın dört bir yanından kınamalara neden oldu.
"Herhangi bir ülkedeki konsolosluk ve büyükelçilik ofisleri o ülkenin toprakları olarak kabul edilir. Konsolosluğumuza saldırmaları bizim topraklarımıza saldırdıkları anlamına gelir." diyen İran lideri Ali Hamaney'in sözleri Çarşamba günü Mehr haber ajansı tarafından aktarıldı.
Hamaney ayrıca, "Siyonist rejim bir hata yapmıştır ve cezalandırılmalıdır ve cezalandırılacaktır.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera