İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Hiçbir ülkeyle çatışma niyetimiz yok
Pezeşkiyan BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "Ülkemin yeni bir döneme girmesi için güçlü bir temel oluşturmayı ve gelişen küresel düzende etkin ve yapıcı bir rol oynamasını sağlamayı hedefliyorum" dedi.
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) yaptığı konuşmada ülkesinin uluslararası ilişkilerinde “yapıcı” bir sayfa açmak istediğini ve Tahran'ın nükleer programı konusunda Batı ile “angaje olmaya hazır olduğunu” söyledi.
Pezeşkiyan Salı günü BM'nin dünya liderlerini bir araya getiren yıllık toplantısında yaptığı ilk konuşmada "İsrail'i Gazze'deki soykırımı ve Filistin topraklarına yönelik savaşındaki vahşeti, insanlığa karşı işlediği suçlar ve gözü dönmüş barbarlığı ile Lübnan'a yönelik saldırıları nedeniyle" sert bir dille eleştirdi.
Pezeşkiyan BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "Ülkemin yeni bir döneme girmesi için güçlü bir temel oluşturmayı ve gelişen küresel düzende etkin ve yapıcı bir rol oynamasını sağlamayı hedefliyorum" dedi.
Hizbullah'ın İsrail'e yönelik roket atışları sürüyor
Pezeşkiyan, "Herkes için barış istiyoruz ve hiçbir ülkeyle çatışma niyetimiz yok... İran savaşa karşıdır ve Ukrayna'daki askeri çatışmaların derhal durdurulması gerektiğini vurgulamaktadır” dedi.
"2015 nükleer anlaşmasının katılımcılarıyla ilişki kurmaya hazırız. Anlaşmanın taahhütleri tam olarak ve iyi niyetle uygulanırsa, bunu diğer konulardaki diyalog izleyebilir"
Doğrudan Amerikan halkına seslenen Pezeşkiyan, ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlar ve eski Başkan Donald Trump döneminde İranlı General Kasım Süleymani'nin 2020 yılında bir ABD insansız hava aracı saldırısında öldürülmesi de dâhil olmak üzere İran'ın bir dizi şikâyetini sıraladı.
Trump yönetimindeki ABD, Tahran ile altı ülke arasında 2015'te imzalanan nükleer anlaşmayı 2018'de terk etti ve İran'a yeniden sert yaptırımlar uyguladı. O zamandan bu yana anlaşmayı yeniden canlandırma çabaları başarısız oldu.
Geçtiğimiz hafta 2024 başkanlık seçimleri için yürüttüğü kampanyanın ev sahipliğinde düzenlenen bir etkinlikte ABD ile İsrail arasındaki ilişkilerden bahseden Trump, başkanlığı döneminde Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımak ve İsrail'in işgal altındaki Golan Tepeleri üzerindeki egemenliği de dahil olmak üzere İsrail'e verdiği destekten bahsetmişti.
Mühendislik açısından 'Demir Kubbe': İsrail'in hava savunması 'aşılamaz' mı?
Trump ayrıca İsrail için yaptığı “en iyi şeyin” İran nükleer anlaşmasını feshetmek olduğunu söyledi ve 2015 anlaşmasını “İsrail için yapılmış en kötü anlaşma” olarak tanımladı.
Al Jazeera'den Mike Hanna, İran Cumhurbaşkanı'nın BM Genel Kurulu'ndaki tonunun “ılımlı olarak tanımlanabileceğini” söyledi.
Hanna, “Lübnan'da yaşananlara ve tüm bunların temel nedenine özellikle atıfta bulunarak Orta Doğu'da devam eden çatışmanın daha fazla bölgeselleşmesini istemediğini ima etti: İsrail'in Gazze'ye açtığı savaş. Ve İsrail'in eylemlerine yönelik bazı güçlü eleştirilerde bulundu” dedi.
Hanna ayrıca Pezeşkiyan'ın “Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nı, İran nükleer anlaşmasını, bu anlaşmadaki diğer tarafların taahhütlerini yerine getirmesi koşuluyla yeniden canlandırma olasılığından" da bahsettiğini ifade etti.
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Hizbullah İsrail karşısında tek başına duramaz
İran liderinin konuşması, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi'nin İranlı yetkililerin ajansla daha anlamlı bir şekilde ilişki kurma konusunda daha istekli olduklarını hissettiğini ve Ekim ayında Tahran'a gitmeyi umduğunu söylediği sırada gerçekleşti.
Grossi, Batı yaptırımlarının kaldırılması karşılığında İran'ın uranyum zenginleştirme kabiliyetini sınırlayan 2015 anlaşmasının baş mimarlarından İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi ile Salı günü BM Genel Kurulu'nun oturum aralarında bir görüşme gerçekleştirdi.
Grossi Reuters'a verdiği bir mülakatta “Gördüğüm şey, bizimle daha anlamlı bir şekilde yeniden ilişki kurma isteğinin ifade edilmiş olması” dedi.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar