İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ilk yurt dışı ziyaretini Irak'a yapacak

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ilk yurt dışı ziyaretini Irak'a yapacak

Mart 2023'te iki ülke, Tahran'ın Irak'ın kuzeyindeki Kürt grupları vurmasından aylar sonra ortak sınırlarını kapsayan bir güvenlik anlaşması imzaladı.

Devlet medyasının Pazar günü bildirdiğine göre İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, göreve geldiği Temmuz ayından bu yana ilk yurt dışı ziyaretini Çarşamba günü Irak'a gerçekleştirecek.

Pezeşkiyan üst düzey Iraklı yetkililerle görüşmek üzere Bağdat'a gidecek olan üst düzey bir İran heyetine başkanlık edecek.

IRNA haber ajansının İran'ın Bağdat Büyükelçisi Muhammad Kazım el Sadik'e dayandırdığı habere göre ziyaret Irak Başbakanı Muhammed Şiya el Sudani'nin daveti üzerine gerçekleşiyor.

El Sadik, ayrıntı vermeden iki ülkenin işbirliği ve güvenlik konularında mutabakat zaptları imzalayacağını söyledi.

El Sadik, anlaşmaların aslında İran'ın eski cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Irak'a yapmayı planladığı ziyaret sırasında imzalanmasının planlandığını söyledi.

Ancak Reisi Mayıs ayında dönemin Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile birlikte helikopterlerinin İran'ın kuzeyinde sisle kaplı bir dağın yamacına düşmesi sonucu hayatını kaybetmişti.

Pezeşkiyan göreve geldiğinden bu yana İran'ın komşularıyla "bağlarını güçlendirmeye" "öncelik verme" sözü verdi.

Her ikisi de Şii çoğunluklu ülkeler olan İran ve Irak arasındaki ilişkiler son yirmi yılda daha da gelişti.

Tahran, Irak'ın önde gelen ticari ortaklarından biri ve Bağdat'ta önemli bir siyasi nüfuza sahip.

Mart 2023'te iki ülke, Tahran'ın Irak'ın kuzeyindeki Kürt grupları vurmasından aylar sonra ortak sınırlarını kapsayan bir güvenlik anlaşması imzaladı.

İki ülke o tarihten bu yana İranlı Kürt silahlı grupların silahsızlandırılması ve sınır bölgelerinden uzaklaştırılması konusunda anlaştı.

Tahran bu grupları Irak'tan silah ithal temin etmek ve İranlı Kürt kadın Mahsa Amini'nin gözaltında ölümünün ardından patlak veren 2022 protestolarını kışkırtmakla suçluyor.

Ocak ayında İran, ülkenin kuzeyindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde “Siyonist rejimin [Mossad] casusları” tarafından kullanılan bir yeri hedef aldığını söyleyerek ölümcül bir saldırı düzenlemişti.

Cumartesi günü sürgündeki bir İranlı Kürt grup, aktivistlerinden Behzad Khosrawi'nin Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye kentinde tutuklandığını ve “İran istihbaratına” teslim edildiğini açıkladı.

Yerel asayiş güçleri Khosrawi'nin bölgede “ikameti olmadığı için” tutuklandığını söyledi ve sürecin siyasi olduğu bir dayanağı olduğu iddialarını reddetti.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.