İran: Gazze'de ateşkes olursa İsrail'i vurmayız

İran: Gazze'de ateşkes olursa İsrail'i vurmayız

ABD Donanması söz konusu gerilimin ortasında İsrail'in savunmasını desteklemek üzere Orta Doğu'ya savaş gemileri ve bir denizaltı gönderdi.

Reuters'ın haberine göre üç üst düzey İranlı yetkili, bu hafta Gazze için yapılması planlanan görüşmelerden çıkacak bir ateşkes kararının İran'ı İsrail'e doğrudan misilleme yapmaktan alıkoyabileceğini söyledi.

İran, İsmail Heniye'nin 31 Temmuz'da Tahran'ı ziyareti sırasında gerçekleşen ve İsrail'i suçladığı suikasta sert bir karşılık verme sözü vermişti. İsrail ise suikastla ilgisini ne doğruladı ne de reddetti.

ABD Donanması söz konusu gerilimin ortasında İsrail'in savunmasını desteklemek üzere Orta Doğu'ya savaş gemileri ve bir denizaltı gönderdi.

Kaynaklardan biri olan üst düzey bir İranlı güvenlik yetkilisi, İran'ın Hizbullah gibi müttefikleriyle birlikte Gazze görüşmelerinin başarısız olması ya da İsrail'in müzakereleri sürüncemede bıraktığını düşünmesi halinde doğrudan bir saldırı başlatabileceğini söyledi.

Kaynaklar, İran'ın karşılık vermeden önce görüşmelerin ne kadar ilerlemesine izin vereceğini söylemedi.

Heniye ve Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ün öldürülmelerinin ardından Orta Doğu'da geniş çaplı bir savaş riskinin artmasıyla birlikte İran'ın son günlerde Batılı ülkeler ve ABD ile misillemenin nasıl yapılacağı konusunda yoğun bir diyalog içinde olduğunu belirten kaynaklar, konunun hassasiyeti nedeniyle isimlerinin gizli kalması koşuluyla konuştular.

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Salı günü yayınlanan açıklamalarında Washington'un müttefiklerinden İran'ı gerilimi düşürmeye ikna etmeleri için yardım istediğini doğruladı. Üç bölgesel hükümet kaynağı, Perşembe günü Mısır ya da Katar'da başlayacak olan Gazze ateşkes görüşmeleri öncesinde gerilimin tırmanmasını önlemek için Tahran'la yapılan görüşmeleri anlattı.

İran'ın BM misyonu Cuma günü yaptığı açıklamada "Cevabımızın olası bir ateşkese zarar vermeyecek şekilde zamanlanacağını ve uygulanacağını umuyoruz" dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada itidal çağrılarının "uluslararası hukuk ilkeleriyle çeliştiğini" söyledi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum