İran ile ABD Umman'da masaya oturdu

İran ile ABD Umman'da masaya oturdu

Haberde, görüşmelerin yeri ve zamanı belirtilmeden "bu görüşmelerin ilk olmadığı ve son da olmayacağı" ifade edildi.

Devlet medyasının bildirdiğine göre İran, iki ülke arasında diplomatik ilişki olmamasına rağmen Umman'da ABD ile dolaylı görüşmeler yaptığını doğruladı.

Washington ve Tahran, İran'ın tartışmalı nükleer programı üzerine odaklanan ve müttefikleri İsrail ile Hamas arasındaki Gazze savaşıyla tırmanan gerilim nedeniyle uzun süredir anlaşmazlık yaşıyor.

Cuma günü Amerikan haber sitesi Axios, ABD ve İranlı yetkililerin Umman'da "bölgesel saldırıların tırmanmasının nasıl önlenebileceği" konusunda dolaylı görüşmeler yaptığını bildirdi.

IRNA haber ajansı Cumartesi günü geç saatlerde "İran İslam Cumhuriyeti'nin Birleşmiş Milletler temsilcisi Umman'da İran ve ABD arasında dolaylı görüşmeler yapıldığını doğruladı" dedi.

Haberde, görüşmelerin yeri ve zamanı belirtilmeden "bu görüşmelerin ilk olmadığı ve son da olmayacağı" ifade edildi.

Görüşmeler İran'ın 13-14 Nisan tarihlerinde İsrail'e yönelik bir insansız hava aracı ve füze saldırısı düzenlemesinden sonra iki ülke arasındaki ilk temas oldu.

İran'ın saldırısı, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluğunu yerle bir eden ve ikisi general 7 Devrim Muhafızının ölümüne neden olan İsrail saldırısına yanıt olarak gerçekleştirilmişti.

İsrail ordusu, İran tarafından ateşlenen 300'den fazla füze ve insansız hava aracının büyük çoğunluğunun ABD ve diğer müttefiklerin yardımıyla engellendiğini ve saldırının sadece minimum hasara yol açtığını söyledi.

Bir haftadan kısa bir süre sonra, ABD medyasının İran'ın saldırısına İsrail'in bir yanıtı olarak bildirdiği patlamalar İran'ın merkezi İsfahan eyaletindeki bir bölgeyi vurdu.

Tahran o zamandan beri İsrail'in saldırısını küçümsedi ve İran'ın "çıkarları" tekrar hedef alınmadığı sürece karşılık vermeyeceğini söyledi.

İran’ın İsrail’e yönelik saldırısında hiçbir İsrailli ölmedi.

İsrail ile İran 1979’dan bu yana kendilerini “iki ezeli düşman” olarak kamuoyuna lanse ediyor.

Gazze Şeridi’nde Hamas ile İsrail arasındaki çatışmaların başlamasından bu yana bölgesel gerilimler artmış ve Suriye, Lübnan, Irak ve Yemen'deki İran destekli militan grupları da içine çekmiştir.

İki ülke son yıllarda Tahran'ın nükleer programını engellemeye yönelik tedbirler, esir takası ve İran'ın yurtdışındaki dondurulmuş fonlarının serbest bırakılması konularında dolaylı görüşmeler yürüttü.

Kaynak: Mepa News, AFP

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.