İran ile İsveç arasında mahkum takası

İran ile İsveç arasında mahkum takası

İran ile İsveç arasında bir mahkum takası gerçekleştirildiği bildirildi.

İran'ın en üst düzey insan hakları yetkilisi Kazım Garib Abadi Cumartesi günü sosyal medyada yaptığı açıklamada İsveç'in İranlı eski yetkili Hamid Nuri'yi serbest bıraktığını söyledi.

Abadi, 1988 yılında İran'da siyasi mahkumların toplu infazında rol aldığı için mahkum edilen Nuri'nin birkaç saat içinde İran'a döneceğini ifade etti.

Öte yandan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson yaptığı açıklamada İran'da gözaltına alınan İsveç vatandaşları Johan Floderus ve Said Azizi'nin İsveç'e dönmek üzere uçağa bindiklerini duyurdu.

Kristersson şu ifadeleri kullandı:

"İran bu iki kişiyi, İran vatandaşı Hamid Nuri'nin İsveç'teki hapishaneden salıverilmesini sağlamak amacıyla alaycı bir pazarlık oyununda piyon olarak kullandı. Kendisi 1980'lerde İran'da işlenen ciddi suçlardan hüküm giymiştir. Başbakan olarak İsveç vatandaşlarının güvenliği konusunda özel bir sorumluluğum var. Bu nedenle hükümet, İran ile müzakerelerde bulunan İsveç güvenlik servisleriyle birlikte bu konu üzerinde yoğun bir şekilde çalışmıştır."

63 yaşındaki Nuri, 2019 yılında Stockholm havaalanında tutuklanmış ve daha sonra 1988 yılında İran'ın Kerac kentindeki Guherdeşt cezaevinde siyasi mahkumların toplu infazı ve işkencesi nedeniyle savaş suçlarından ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Nuri suçlamaları reddetmişti.

Floderus 2022 yılında İran'da tutuklanmış, İsrail için casusluk yapmak ve ölüm cezası gerektiren bir suç olan "bozgunculuk yapmakla" suçlanmıştı.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum