İran İsrail'e ne zaman ve nasıl misillemede bulunabilir?
Çarşamba günü Hamaney Tahran'da Ramazan Bayramı münasebetiyle yaptığı konuşmada intikam saldırısı sözlerini tekrarladı.
Geçtiğimiz hafta İsrail'in Şam'da üst düzey İranlı komutanları öldürdüğü hava saldırısının ardından bölgede gerilim tırmanırken, ABD'li yetkililerin İran'ın yakın zamanda bir saldırı planladığı uyarısının ardından İsrail alarma geçti.
CBS News'in Cuma günü bildirdiğine göre İran, önümüzdeki 24 saat içinde 100'den fazla insansız hava aracı ve düzinelerce füze içerebilecek büyük bir saldırıya hazırlanıyor.
Aralarında Hindistan, Rusya, Almanya ve Fransa'nın da bulunduğu çok sayıda ülke, Tahran'dan gelebilecek bir saldırıya karşı vatandaşlarını Orta Doğu'ya seyahat etmemeleri konusunda uyardı.
Perşembe günü, İsrail'deki ABD büyükelçiliği personelinin hareketlerini kısıtladı ve "tedbir amacıyla" Tel Aviv, Kudüs ve Beerşeba'dan ayrılmamalarını emretti.
Raporlara göre ABD yönetimi, İran ya da bölgedeki vekilleri tarafından ülkenin kuzey ya da güneyindeki İsrail hedeflerine yönelik büyük bir füze ya da insansız hava aracı saldırısının Cuma ya da Cumartesi günü gerçekleşebileceğine inanıyor.
Savunma Bakanı Lloyd Austin Perşembe günü geç saatlerde İsrailli mevkidaşıyla yaptığı görüşmede İsrail'e "ABD'nin tam desteğine" güvenebileceği güvencesini verdi.
Amerikan Wall Street Journal gazetesi ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde Amerikan istihbaratının İran'ın "muhtemelen İsrail topraklarında" bir saldırı düzenleyebileceğine işaret ettiğini yazdı.
İran lideri Ali Hamaney'e İsrail'in doğrudan vurulmasını da içeren çeşitli seçenekler sunulduğu ancak henüz bir karar verilmediği anlaşılıyor.
Irak ve Suriye'deki İran destekli İslami Direniş grupları ya da Lübnan'daki Hizbullah gibi İran'ın bölgedeki müttefik grupları, coğrafi konumları göz önünde bulundurulduğunda İsrail'i doğrudan vurmak için vekil olarak kullanılabilir.
Ekim ayından bu yana İran'ın müttefiki olan grupların İsrail ve ABD varlıklarına yönelik saldırıları İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları paralelinde artış gösterdi.
Bu hafta başında İsrail ordusu Suriye'deki Hizbullah hedeflerine saldırılar düzenlediğini açıkladı. İsrail savaş uçakları son birkaç ay içinde Şam'ı defalarca vurmuş ve İranlı bazı komutanları öldürmüştü.
Ancak 1 Nisan'da Şam'daki bir konsolosluk binasına düzenlenen saldırı, iki taraf arasındaki düşmanlıkta büyük bir tırmanışa işaret etti ve Gazze'nin ötesinde daha büyük bir savaş endişelerini tetikledi.
Saldırıda aralarında 7 İran Devrim Muhafızı, Lübnanlı milis grubu Hizbullah üyeleri ve 4 Suriye vatandaşının da bulunduğu 16 kişi öldü.
Çarşamba günü Hamaney Tahran'da Ramazan Bayramı münasebetiyle yaptığı konuşmada intikam saldırısı sözlerini tekrarladı.
Hamaney, "Konsolosluk bölgemize saldırdıklarında bizim topraklarımıza saldırmış gibi oldular” dedi ve ekledi:
"Şeytani rejim cezalandırılmalıdır ve cezalandırılacaktır”.
İran'ın tepkisine ilişkin çılgınca spekülasyonlar yapılırken, analistler bunu 'olursa değil, ne zaman olur' şeklinde nitelendirdi.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Michael Erik Kurilla Cuma günü Tel Aviv'e giderek İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile bir araya geldi ve ülkenin "İran saldırısına hazır olup olmadığını" görüştü.
Bu arada İsrail'in en yakın müttefikinin Şam saldırısından önceden haberdar edilmediği için kızgın olduğu bildirildi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'in İran'la çatışmaya girmekten çekinmeyeceğini söyledi. "Kim bize zarar verirse, biz de onlara zarar veririz" dedi.
Tahran'ın Birleşmiş Milletler misyonu, İsrail'in konsolosluğa yönelik saldırısının BM Güvenlik Konseyi tarafından kınanması halinde İran'ın karşılık verme ihtiyacının ortadan kalkacağını belirtti.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar