İran Şanghay İş Birliği Örgütü'ne üye oldu

İran Şanghay İş Birliği Örgütü'ne üye oldu

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkesinin Şanghay İş Birliği Örgütü'ne tam üye olarak kabul edildiğini açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkesinin Şanghay İş Birliği Örgütü'ne tam üye olarak kabul edildiğini açıkladı.

Reisi, Şangay İş Birliği Örgütü'nün (ŞİÖ) Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere perşembe günü Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'ye gitmişti.

Reisi gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada, "Bölgesel düzeyde gerçek barış ve iş birliğini sağlamak için birkaç fırsattan biri olan bu önemli ve etkili toplantıya katılmaktan duyduğum memnuniyetimi ifade etmeme izin verin. İran'ın daimi üyeliği vesilesiyle tüm üyelere samimi teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.

Uluslararası sistemin kutuplaşmaya ve bağımsız devletler lehine gücün yeniden dağılımına doğru değiştiğini belirten Reisi, ŞİÖ'yü ekonomik, siyasi ve demografik değerlere sahip bir örgüt ve küresel çok taraflılık için "itici bir güç" olarak niteledi.

İran'ın dış politikasının uluslararası kuruluşlara aktif katılım, çok taraflılık, iş birliği ve karşılıklı saygı üzerine kurulduğunu aktaran Reisi, "Dünya yeni bir döneme girdi. Hegemonya ve tek taraflılık ortadan kalkıyor. Uluslararası sistemdeki güç bağımsız devletler lehine değişiyor." diye konuştu.

"Siyasetimiz Asya ülkeleri odaklı olacak"

Reisi, dün yaptığı basın açıklamasında İran'ın Asya ülkelerine odaklı bir dış politikaya öncelik vereceğini vurgulayarak, "Bölge ülkeleriyle, özellikle de komşu ülkelerle ilişkilerin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi İran'ın temel önceliklerindendir." ifadelerini kullanmıştı.

İran daha önce Afganistan, Moğolistan ve Belarus gibi, ŞİÖ'de gözlemci üye olarak yer alıyordu.

İranlı yetkililer daha önce de Tahran'ın gözlemci üye statüsüne sahip olduğu ŞİÖ'ye tam üye olarak katılmak istediklerini birçok kez dile getirmişti.

Şanghay İş Birliği Örgütü nedir?

Türkiye'nin "diyalog ortağı" olarak yer aldığı ŞİÖ, ilk olarak Şangay Beşlisi adıyla 1996'da Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan temsilcilerinin Çin'in Şangay kentinde bir araya gelerek Sınır Bölgelerinde Askeri Güvenin Derinleştirilmesi Anlaşması'nı imzalamasıyla kuruldu.

2001'de Özbekistan'ın da katılımıyla üye sayısı 6'ya çıkan Şangay Beşlisi'nin adı Şangay İşbirliği Örgütü olarak değişti. Özbekistan, Pakistan ve Hindistan da, daha sonra tam üye olarak örgüte kabul edildi.

Afganistan, Moğolistan ve Belarus ise ŞİÖ'de gözlemci üyeler olarak yer alıyor.

Doğu’nun NATO’su olarak nitelendirilen ŞİÖ, üye ülkeler arasında askeri, ekonomik ve kültürel iş birliğini sağlamak ve özellikle güvenlik konusunda ortaklıklar geliştirmeyi amaçlıyor.

Kaynak: Euronews

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.