İran: Savaş istemiyoruz, ABD ile diplomatik kanallar açık

İran: Savaş istemiyoruz, ABD ile diplomatik kanallar açık

İran Dışişleri Bakanı, İsrail'in Hamas ve Gazze konusunda amacına ulaşamadığını da ifade etti.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Tahran'ın “ateşkesin nasıl sağlanacağı ve katliamların, ölümlerin ve yıkımın nasıl durdurulacağı konusunda” bölge ülkeleriyle istişarelerde bulunduğunu söyledi.

Arakçi Al Jazeera'ye verdiği röportajda, savaşı durdurmak için istişarelerin bir parçası olarak diğer ülkeler aracılığıyla ABD ile diplomatik kanallar açık olduğundan bahsetti.

Bölgedeki büyük ülkelerin mevcut gerilimi düşürmekte önemli bir rol oynayabileceğini vurgulayan Arakçi, “Suudi Arabistan bölgede büyük bir role sahip ve Katar da etkili bir ülke ve savaşı durdurmak için onlarla istişarelerde bulunuyoruz” dedi.

İran'ın füze saldırısına İsrail'in vereceği olası karşılıkla ilgili konuşan Arakçi, "İran'ın her türlü senaryoya hazır olduğunu ancak savaş ya da gerginlik istemediğini" söyledi.

"İsrailliler bizim irademizi sınayabilir" diyen Bakan, "Saldırının nasıl olacağını göreceğiz ve buna bağlı olarak vereceğimiz yanıtın niteliğini belirleyeceğiz, ki bu yanıt üzerinde derinlemesine çalışacağız" diye ekledi.

İsrail'i büyük çaplı bir savaş peşinde koştuğunu ve ülkeleri bu savaşa sürüklemeye çalıştığını ifade eden İran Dışişleri Bakanı, ülkesinin büyük çaplı bir savaş istemeyen tek ülke olmadığını ve herkesin böyle bir savaşın feci sonuçları olabileceğini tahmin ettiğini vurguladı.

Arakçi, İran'in bölgedeki vekil güçlerinin askeri anlamda İsrail'e misillemede bulunma kapasitesine sahip olduğunu ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze Şeridi'ndeki savaşının amacına ulaşamadığını söyledi.

Bakan, "Netanyahu, ne Hamas'ı ortadan kaldırabildi ne de Gazze'deki bahsettikleri amaca ulaşabildi ve Lübnan'da da aynı durumla karşı karşıya kalacak" dedi.

Arakçi Tahran'ın Hizbullah'a ve diğer silahlı gruplara destek vermekten geri durmayacağını da sözlerine ekledi: "Desteğimiz siyasi ve diplomatik destekle sınırlı kalmayacak ve onlar için ne gerekiyorsa sağlayacağız"

Çarşamba günü Riyad'da Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüşerek Körfez turuna başlayan Arakçi, Katar'ı ziyaret ederek burada yetkililerle Gazze ve Lübnan başta olmak üzere bölgesel gelişmeleri ele aldı.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
4 Yorum