İran Trump'a suikast planlandığı iddialarını yalanladı

İran Trump'a suikast planlandığı iddialarını yalanladı

ABD medyasında yer alan haberlerde, İran'ın Cumhuriyetçi başkan adayını hedef alan bir planının Pennsylvania'daki saldırıyla ilgisi olmadığı iddia ediliyor.

İran, eski ABD Başkanı Donald Trump'a suikast planladığına dair ABD medyasında çıkan haberleri şiddetle reddetti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Çarşamba günü yaptığı açıklamada İran'ın Cumhuriyetçi başkan adayına yönelik bir saldırı planladığı yönündeki "kötü niyetli" iddiaları reddettiğini belirtti.

Ancak Nasır Kenani, İran'ın 2020 yılında üst düzey bir askeri yetkiliye suikast emri verdiği için Trump'ı dava etmeyi hedeflediğini belirtti.

CNN'in Salı günü ismini açıklamadığı ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre ABD'li yetkililer kısa süre önce Trump'ın hayatına yönelik bir İran tehdidinden haberdar oldu. Bu da ABD gizli servislerinin eski başkanın güvenliğini arttırmasına yol açtı.

Ancak bu durum Trump'ın Cumartesi günü bir mitingde saldırıya uğramasını engelleyemedi. ABD raporunda İran tehdidinin Pennsylvania'da 20 yaşında yalnız bir silahlı saldırgan tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen silahlı saldırıyla bağlantılı olmadığı belirtiliyor.

Kenani, İran'ın "Trump'a yönelik son silahlı saldırıda herhangi bir dahli ya da İran'ın böyle bir eylemde bulunma niyeti olduğuna dair iddiaları şiddetle reddettiğini ve bu tür iddiaların kötü niyetli siyasi saik ve hedefleri olduğunu düşündüğünü" söyledi.

Ancak İran'ın 2020 yılında Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesi emrini vermesindeki rolü nedeniyle Trump'ı "yargılamaya" kararlı olduğunu vurguladı.

"En yüksek önceliğe sahip güvenlik meselesi"

ABD'li yetkililer uzun süredir İran'ın Süleymani'nin öldürülmesine yönelik olası misillemesi konusunda alarm durumundaydı. Tahran "ağır intikam" sözü vermişti.

CNN'in haberine göre, hedefler arasında eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve hükümetten ayrıldıktan sonra güvenlik detaylarını koruyan eski ulusal güvenlik danışmanları John Bolton ve Robert O'Brien'ın da olabileceğinden endişe ediliyor.

İstihbarat kurumlarının İran'ın Trump'ı öldürmeye yönelik olası bir komplosuyla ilgili bilgi almasının ardından Trump'ın güvenliğinin son haftalarda arttırıldığını iddia eden ilk haberde kaynak belirtilmemişti.

Ancak daha sonra Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Trump'a yönelik bir İran tehdidine ilişkin istihbaratın "en yüksek önceliğe sahip bir ulusal ve iç güvenlik meselesi" olduğunu teyit eden bir açıklama yaptı.

Watson ayrıca Pennsylvania'daki saldırıyla ilgili soruşturmada "tetikçi ile yerli ya da yabancı herhangi bir suç ortağı ya da işbirlikçi arasında bir bağ tespit edilmediğini" de teyit etti.

Gizli Servis Sözcüsü Anthony Guglielmi, kurumların "sürekli olarak yeni potansiyel tehdit bilgileri aldıklarını ve kaynakları gerektiği gibi düzenlemeye yönelik harekete geçtiklerini" söyledi.

"Gizli Servis'in tehditleri ciddiye aldığını ve buna göre karşılık verdiğini söylemek dışında herhangi bir spesifik tehdit akışı hakkında yorum yapamayız" diye ekledi.

Terörle mücadele ve sınır güvenliğiyle ilgilenen ABD İç Güvenlik Bakanlığı, iddia edilen tehdide herhangi bir yanıt vermedi.

İran'la ilgili haber, ABD Gizli Servisi'nin Butler County'deki silahlı saldırıyla ilgili yoğun bir incelemeyle karşı karşıya kaldığı ve silahlı bir kişinin Trump'a yaklaşık 150 metre uzaklıktaki açık bir çatıdan nasıl ateş açabildiğinin sorgulandığı bir dönemde geldi.

ABD Başkanı Joe Biden, teşkilatın olayla ilgili tutumunun bağımsız bir şekilde incelenmesi talimatını verdi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.