İran'daki rejim karşıtı protestolarda '76 kişi öldü'

İran'daki rejim karşıtı protestolarda '76 kişi öldü'

İran'da Mahsa Amini isimli kadının ölümü sonrası patlak veren rejim karşıtı protesto gösterilerinde ölü sayısının arttığı belirtildi. Oslo merkezli İran İnsan Hakları kuruluşu protestolarda şu ana kadar 76 kişinin öldüğünü açıkladı.

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini adındaki kadının polis tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybettiğinin açıklanmasının ardından başlayan rejim karşıtı gösteriler devam ediyor.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları (IHR) sivil toplum kuruluşuna göre protestolarda şu ana kadar en az 76 kişi hayatını kaybetti. İranlı yetkililere göre ölenlerin sayısı daha az.

Bahsi geçen kaynağın aktardığı rakamlara göre protesto gösterilerinde en az 1200 kişi de İran güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı.

Mahsa Amini'nin ölümü

İran ahlak polisi, "başörtüsünü kurallara uygun bir şekilde takmadığı" gerekçesiyle 22 yaşındaki Mahsa Amini'yi gözaltına almıştı. Gözaltına alınanlar arasında birkaç kadın daha vardı.

Yerel kaynaklara göre Amini, ahlak polisince darp edildi. Aldığı darbelerin etkisiyle komaya girdiği belirtilen Amini bir süre sonra tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Tahran rejimine bağlı güvenlik kaynakları ise Amini'nin "doğal bir rahatsızlık sonucu" öldüğünü savunuyor.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, olaya dair soruşturmaların kararlılıkla yürütülmesi gerektiğini söyledi.

İran, İngiltere ve Norveç'i  içişlerine karışmakla suçladı

Öte yandan İngiltere ve Norveç'in Tahran büyükelçilerinin Amini'nin öülümü sonrasındaki protesto eylemleriyle ilgili olarak İran Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldığı bildirildi. 

Yarı resmi ISNA haber ajansı cumartesi günü İngiltere büyükelçisi Simon Sheffield'ın bakanlığa çağrıldığını ve ülkesindeki Farsça yayın yapan medya organlarının eleştirel yayınlarının protesto edildiğini aktardı. Bakanlık haber organlarının ülkedeki karmaşayı ve yayılan protestoları programlarında en üst sıraya taşıyarak kışkırttığını ileri sürdü. İran verilen haberlerin İran'ın iç işlerine müdahale ve egemenliğine yönelik eylem olarak gördüğünü belirtti.

IRNA ise, Norveç'in Tahran büyükelçisinin de bakanlığa çağrıldığını aktararak, büyükelçinin Norveç parlamento başkanı Masud Gharahkhani'nin  sosyal medya üzerinden göstericilere destek ifadeleri paylaşması ile ilgili olarak "müdahaleci duruşunu" açıklaması istendi.

Kaynak: Mepa News, Euronews

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.