İran'dan Kabil yönetimine 'Fatımiyyun' teklifi: Şii milisler Afganistan'ı işgal mi edecek?
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Kabil hükümetinin istediği takdirde Şii Fatımiyyun milislerini güvenlik amacıyla kullanabileceğini dile getirdi.
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Kabil hükümetinin istediği takdirde Şii Fatımiyyun milislerini güvenlik amacıyla kullanabileceğini dile getirdi.
Kabil hükümeti bağlantılı Tolo News'e verdiği röportajda Zarif, bölgede son gündemi değerlendirdi.
Röportajın tamamının Pazartesi günü servis edileceğini açıklayan Tolo News, Zarif'in verdiği demeçlerden bazı pasajlar paylaştı.
Verdiği röportajda Zarif'in, Şii Fatımiyyun milislerinin Afganistan'ı işgal edebileceğini ima etmesi dikkat çekti.
Taliban'ın halen İran'ın "terör grupları" listesinde yer aldığının altını çizen Cevad Zarif, Fatımiyyun Tugayı'nın Taliban'a karşı Kabil hükümetine destek amacıyla gönderilebileceğini ifade etti. Zarif şu sözleri kullandı:
"Bu güçler, şayet Afganistan hükümeti onları kullanmak isterse, Afganistan'a yardım edebilecek en iyi güçlerdir."
Fatımiyyun Tugayı, Afganistan asıllı olan ancak İran tarafından silah altına alınan Şii Hazaralardan oluşuyor.
Fatımiyyun Tugayı
İran destekli Şii milis gruplar arasında yer alan Fatımiyyun Tugayı, Suriye ve Irak'ta Sünni nüfusa karşı işledikleri insan hakları ihlalleriyle anılıyor.
Tobias Schneider, Middle East Institute için kaleme aldığı ve Mepa News tarafından Türkçeleştirilen analizinde, Fatımiyyun Tugayı'na dair şu bilgilere yer vermişti:
- Fatımiyyun Tugayı, büyük oranda İran’daki etnik Hazaralardan müteşekkil, İranlıların komuta ettiği ve Suriye’de aktif olarak görev yapan Şii bir milis yapılanma. 1980’li yıllarda Ayetullah Humeyni’ye bağlı Afganlardan müteşekkil silahlı bir örgüt olarak kurulan grubun ilk üyeleri İran-Irak Savaşı ve Taliban’ın kazandığı Afganistan iç savaşında boy gösterdikten sonra, son olarak İran Devrim Muhafızları bünyesinde keşif gücü olarak Suriye’de savaştı.
- İran’daki büyük oranda asimile olmuş geniş Afgan mülteci nüfusu arasında seçilen potansiyel militanların çoğu, gönderildikleri yerlerden geri döndükten sonra iyi maaş, oturma izni ve sosyal statü vaatleriyle ikna edilse de, bölgedeki araştırmalardan elde edilen raporlara göre, birçok Afgan tutuklanma ve sınır dışı edilme tehditleri ile zorla gruba dahil edilmekte.
(Afganistan'da etnik unsurların dağılımı. Hazaralar nüfusun yaklaşık yüzde 9'unu teşkil ediyor.)
- Eski Fatımiyyun militanları ile yapılan görüşmelerden elde edilen bilgilere göre, militanların çoğu, tank ve topçu bataryası gibi ağır silahların kullanıldığı tehlike seviyesi yüksek ön cephelerde göreve yollanmakta. Ancak, yeni katılanların hiçbirisi bu tür bir ortamda bulunmak için ne mental ne de taktiksel manada yeterince hazırlık yaptığı için grubun verdiği kayıplar normal seviyelerin çok üstünde olmakta.
- Şu anki Kabil yönetimi tarafından grubun “hukuk dışı” olarak kabul edilmesine rağmen İran Devrim Muhafızlarının gizli bir şekilde ülkeden yeni militanlar devşirdiğine dair kanıtlar bulunmakta.
İran'ın Afganistan'daki varlığı
İran, Şii Hazara gruplar eliyle Afganistan'da 1970'li yıllardan bu yana varlık gösteriyor.
Fatımiyyun Tugayı ile doruğa ulaşan bu varlık kapsamında ülkede Cephe-i Mukaveme, Hizbi Vahdet, Afgan Hizbullahı ve yerel Hazara milis grupları aktif durumda. Bu yapılan doğrudan İran tarafından, özellikle Taliban'a karşı destekleniyor.
İran'ın Şii milis gruplar eliyle doğrudan Afganistan'a müdahil olmasının, ülkede yeni bir iç savaşa yol açmasından endişe ediliyor.
Afganistan'da ABD çekildikten sonra genel güç dağılımına dair muhtemel durumun şu şekilde olması bekleniyor:
Kaynak: Mepa News