İran'ın yeni Yargı Erki Başkanı: "Ultra sert muhafazakar" Ejei

İran'ın yeni Yargı Erki Başkanı: "Ultra sert muhafazakar" Ejei

İran dini lideri Hamaney "ultra sert muhafazakar" olarak tanımlanan Gulam-Hüseyin Muhsini Ejei'yi İbrahim Reisi'den boşalan Anayasa Mahkemesi başkanlığına atadı.

İran'ın dini lideri Ali Hamaney İran'ın yeni Yargı Erki başkanını atadı. Hamaney'in seçtiği isim Gulam-Hüseyin Muhsini Ejei (1956-) oldu.

İran'da Yargı Erki Başkanları aynı zamanda Yargı Erki başkanı olarak da görev yapıyorlar.

2019'dan bu yana İran Yargı Erki başkanı olan İbrahim Reisi'nin 18 Haziran 2021'de cumhurbaşkanı seçilmesiyle İran'ın yeni başkanın kim olacağı merakla bekleniyordu. Gulam-Hüseyin Muhsini Ejei'nin ismi muhtemel adaylar arasında geçiyordu.

İran'da Yargı Erki başkanı doğrudan dini liderlik makamındaki kişi tarafından seçiliyor. İran'da rejimin işleyişinin denetimine büyük önem verildiğinden Yargı Erki başkanlığı dini liderlik ve cumhurbaşkanlığının ardından en önemli makam olarak görülüyor.

"Sert muhafazakar bir isim"

Gulam-Hüseyin Muhsini Ejei'nin, "radikal muhafazakar" olarak görülen İbrahim Reisi'den bile daha muhafazakar bir isim olduğu belirtiliyor.

Molla sınıfından gelen Ejei İran'da devrim sonrasında istihbaratta görev aldı. Daha sonra hukuk alanına geçen Ejei pek çok kez İran'daki reformcu ve pragmatist muhafazakar kesimlerle gerginlikler yaşadı. 

Gulam-Hüseyin Muhsini Ejei'nin hocası ise, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden İranlı Şii mercii Misbah Yezdi (1934-2021.

Misbah Yezdi, İran'da sosyal ve siyasi hayata müdahil olan, radikal görüşleriyle tanınan bir merciydi. Misbah Yezdi'nin en dikkat çeken görüşlerinden biri İran'da cumhuriyete son verilmesi, cumhurbaşkanı makamının yetkilerinin de dini liderde toplanması önerisiydi.

İbrahim Reisi'nin cumhurbaşkanı, Gulam-Hüseyin Muhsini Ejei'nin Yargı Erki başkanı olmasıyla İran'ın en önemli üç makamı sert muhafazakarlar tarafından doldurulmuş oldu.

Reisi'nin en az Hamaney kadar, Ejei'nin ise Reisi ve Hamaney'den daha sert muhafazakar olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.