IŞİD'in eski lideri Ebubekir Bağdadi'nin eşi idam cezasına çarptırıldı

IŞİD'in eski lideri Ebubekir Bağdadi'nin eşi idam cezasına çarptırıldı

Irak mahkemesi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, IŞİD'in öldürülen lideri Ebubekir El Bağdadi'nin eşini "Ezidi kadınları alıkoymak" suçlamasıyla idama mahkum etti.

AFP'ye konuşan adli kaynaklar, Bağdadi’nin eşinin Türkiye'de gözaltına alındıktan sonra Irak'a geri getirildiğini ve basına konuşma yetkileri olmadığı için isimlerinin gizli tutulduğunu söyledi.

Yüksek Yargı Konseyi internet sitesinde IŞİD'in Arapça kısaltmasını kullanarak "Karkh (Bağdat'ın batısı) ceza mahkemesi, terörist Ebu Bekir el Bağdadi'nin eşini [IŞİD] terör örgütüyle birlikte çalışmak ve Ezidi kadınları evinde alıkoymak suçlarından idama mahkum etti" dedi.

Öldürülen liderin eşinin, Irak'ın kuzeyindeki Sincar bölgesinde IŞİD savaşçıları tarafından "daha sonra kaçırılan" Ezidileri evinde alıkoyduğu iddia edildi.

Bir adli kaynak kadının kimliğini Esma Muhammed olarak açıkladı.

Washington, Ekim 2019'da ABD birliklerinin Bağdadi'yi, Suriye ve komşu Irak'ın büyük bölümünde "halifelik" ilan etmesinden beş yıl sonra, Suriye'nin kuzeybatısındaki bir operasyonda öldürdüğünü duyurdu.

Irak mahkemeleri IŞİD mensubu oldukları ileri sürülen kişiler hakkında birkaç yıl içinde yüzlerce ölüm cezasının yanı sıra "terörist bir gruba" üye olmak suçundan ceza kanunu uyarınca ömür boyu hapis cezaları da verdi.

Irak'ta mahkum edilenler arasında IŞİD'e katılmaktan suçlu bulunan 500'den fazla yabancı erkek ve kadın da vardı.

Irak Şubat ayında Bağdadi'nin "ailesinin ülkesine geri dönüşünün" sağlandığını duyurmuş, AFP'ye konuşan bir yargı kaynağı Bağdadi'nin "Türkiye'de tutuklu bulunan" eşinin çocuklarıyla birlikte ülkesine geri getirildiğini söylemişti.

Açıklama, Al Arabiya'nın "Bağdadi'nin eşi" ile yaptığı bir röportajın yayınlanmasıyla aynı zamana denk geldi. Röportajda kadının adı Esma Muhammed olarak geçiyordu.

Kasım 2019'da Türkiye, Türk medyasının Esma Fevzi Muhammed El Kubeysi olarak tanımladığı Bağdadi'nin eşini Haziran 2018'de tutukladığını açıklamıştı.

ABD destekli güçler IŞİD'i 2017'de Irak'ta, iki yıl sonra da Suriye'de büyük oranda yenilgiye uğrattı. Ancak örgütün geride kalanları her iki ülkede de sivillere ve güvenlik personeline saldırmaya devam ediyor.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.