IŞİD'in etkisini artırdığı Mozambik'te dış müdahale bilmecesi
IŞİD'in son dönemde etkinliğini artırdığı Mozambik'te dış müdahale konusundaki tartışmalar sürüyor.
IŞİD'in son dönemde etkinliğini artırdığı Mozambik'te dış müdahale konusundaki tartışmalar sürüyor.
Mart ayı sonunda IŞİD'in, ülkenin kuzeyindeki Cabo Delgado'da bulunan Palma yerleşimini ele geçirmesi sonrası bölge bir kez daha dünyanın gündemine girmişti.
Çatışmalarda 2 bin 500'den fazla kişi yaşamını yitirirken, 700 bini aşkın insan da yerlerinden oldu.
Mozambik hükümeti yabancıları istemiyor
Gazeteci Joseph Stepansky'nin Al Jazeera'da yayınlanan değerlendirmesinde, çatışmaların Mozambik yönetimini dış destek alma konusunda baskı altına ittiğini ifade etti.
Değerlendirmede hükümetin dış müdahale konusunda hassas olduğu, siyasi ve askeri egemenliğini kaybetmemek için gerek askeri gerekse insani yardım konularına sıcak yaklaşmadığı vurgulandı. Mozambik yönetimi özellikle bölgedeki zengin yeraltı kaynaklarının kontrolü üzerinde yetkisini paylaşmama amacıyla bu duruma karşı çıkıyor.
Bölgede aynı zamanda Mozambik ile komşu devletler arasında da bu kapsamda bir çekişme söz konusu. Güney Afrika'daki diğer ülkeler Mozambik'e askeri yardım ulaştırma taraftarıyken, Mozambik ise "durumun bu denli kötü olmadığını" savunuyor.
Mozambik'in bu konudaki ısrarının, egemenliğinin zayıflama korkusundan kaynaklandığını tahmin ediliyor.
2018 yılında ülkenin kuzeyindeki Naunde yerleşimindeki bir saldırı sonrası enkazda inceleme yapan Mozambik askeri
Mozambik'teki hükümet güçlerinin bölgede IŞİD'e karşı savaşacak düzeyde kapasitesinin olmadığı uzun süredir tartışılıyordu. Bu kapsamda Mozambik, eski sömürge gücü Portekiz'den ve İngiltere'den askeri eğitim almak üzere bölgeye yabancı askeri güçleri davet etmişti. Aynı zamanda Rusya'nın paralı asker gücü Wagner'in de bölgede faaliyet gösterdiği biliniyordu.
Dış müdahale tartışmaları
Mozambik hükümetinin yeterli kapasitesi olmamasına rağmen yabancı güçleri de bölgeye davet etmek istememesinin etkileri büyük bir tartışma konusu. Bazı uzmanlar yabancı güçlerin dahlinin bölgeyi daha da karmaşık ve içinden çıkılmaz hale getireceği görüşünde.
Kimi uzmanlar ise Mozambik'teki krizin yerel dinamiklerle çözülemeyeceğini, en azından bölge ülkelerinin müdahil olması gerektiğini öne sürüyor.
Zengin kaynaklarıyla küresel güçlerin de ilgisini çeken bölgedeki çatışma ortamının nasıl bir seyir izleyeceği merak konusu.
Kaynak: Mepa News