İsmail Haniye suikastı sonrası kim hangi açıklamayı yaptı?

İsmail Haniye suikastı sonrası kim hangi açıklamayı yaptı?

Hamas lideri İsmail Haniye İsrail tarafından Tahran'da düzenlenen bir saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Filistinli grup Hamas ve İran'ın Devrim Muhafızları tarafından yapılan ayrı ayrı açıklamalarda, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Çarşamba günü İran'da uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybettiği belirtildi.

İşte şu ana kadar Haniye’nin ölümüne yönelik gelen tepkiler:

Yemen'deki Husi Yüksek Devrim Komitesi Başkanı Muhammed Ali el Husi şunları söyledi: "İsmail Haniye'nin hedef alınması iğrenç bir terör suçudur, yasaların ve evrensel değerlerin açık bir ihlalidir."

Hamas'ın üst düzey yetkilisi Sami Ebu Zuhri şunları söyledi: "İşgalci İsrail'in kardeş Haniye'ye yönelik bu suikastı, Hamas'ın ve halkımızın iradesini kırmayı ve hayali hedeflere ulaşmayı amaçlayan ciddi bir tırmanıştır.

"Bu gerilimin amacına ulaşamayacağını teyit ediyoruz. Hamas bir fikir ve kurumdur, şahıs değildir. Hamas her türlü bedeli ödese de bu yolda ilerlemeye devam edecektir ve biz zaferden eminiz." İran'a bağlı Lübnan Hizbullahı ise yaptığı açıklamada Haniye'nin ölümünün "tüm direniş alanlarındaki savaşçıların azmini arttıracağını" söyledi .

Rusya da Haniye suikastı ile ilgili açıklama yaptı:

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov, "Bu kesinlikle kabul edilemez bir siyasi cinayettir ve gerilimin daha da tırmanmasına yol açacaktır.” dedi.

Bogdanov'un ayrıca söz konusu cinayetin Gazze'deki ateşkes görüşmelerini de olumsuz etkileyeceğini söylediği belirtildi.

İsrail'in yanı sıra Arap ülkeleri, İran ve Hamas ile de ilişkileri olan Rusya, bölgedeki şiddeti sık sık kınamış ve ABD'yi bağımsız bir Filistin devletine duyulan ihtiyacı görmezden gelmekle suçlamıştı.

Türk Dışişleri Bakanlığı Haniye suikastının Gazze'deki savaşı bölgesel düzeye yaymayı amaçladığını söyledi

"Hamas'ın siyasi büro lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da alçakça bir suikast sonucu öldürülmesini kınıyoruz" diyen bakanlık, "bu saldırı aynı zamanda Gazze savaşını bölgesel bir boyuta taşımayı hedeflemektedir" dedi.

Bakanlık, "Kendi vatanlarında, kendi devletlerinin çatısı altında huzur içinde yaşayabilmek için Haniye gibi yüz binlerce şehit veren Filistin halkına başsağlığı diliyoruz." diye ekledi.

"Netanyahu Hükümetinin barışa erişme niyetinde olmadığı bir kez daha gözler önüne serilmiştir.

Bu saldırı, aynı zamanda Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşımaktadır. Uluslararası toplum İsrail'i durdurmak için harekete geçmediği takdirde, bölgemiz çok daha büyük çatışmalarla karşı karşıya kalacaktır.

Türkiye, Filistin halkının haklı davasını desteklemeyi sürdürecektir."

Katar Haniye'nin katledilmesini şiddetle kınadı ve bunun tehlikeli bir tırmanma olduğunu söyledi.

Çin, Haniye'nin Tahran'daki bir saldırıda öldürülmesini kınadığını belirterek bunun "bölgesel durumda daha fazla istikrarsızlığa" yol açabileceği uyarısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, "Olaydan büyük endişe duyuyoruz ve suikasta kesin bir şekilde karşı çıkıyor ve kınıyoruz" dedi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.