İsmail Heniye suikastı sonrası ateşkes görüşmeleri tamamen çökebilir
Teyit edilmemiş raporlar Mısır'ın olası gerginlik senaryolarına hazırlanmak üzere komşu ülkelerle koordinasyon halinde olduğunu gösteriyor.
Mısır, Gazze'deki ölümcül savaş 300. gününü geride bırakırken İsrail'in Çarşamba günü erken saatlerde İran'ın başkenti Tahran'da Hamas lideri İsmail Heniye'yi öldürmesi sonucunda İsrail ile Hamas arasında zaten sorunlu olan ateşkes görüşmelerinin çökebileceğini öngörüyor.
Heniye sadece Hamas'ın siyasi kolunun başı değil aynı zamanda müzakere ekibinin de lideriydi.
Devam eden müzakerelere yakın Mısırlı resmi bir kaynak The New Arab'a yaptığı açıklamada, "son aylarda arabulucuların İsrailliler ve Hamas liderleri arasında herhangi bir ortak zemine ulaşmak için elde ettikleri her şeyin, İsrail'in Hamas'ın siyasi büro başkanı Heniye'ye suikast düzenlemesinin ardından yok olduğunu" söyledi.
Hamas lideri Heniye'ye yönelik suikastın ayrıntıları belli oldu
Kaynak, "Şu anda Mısır ve Katar'daki diplomatik ve istihbarat çevrelerinde, Filistinli liderler arasındaki öfke ve misilleme tehditleri arasında bir kafa karışıklığı var." dedi.
Konunun siyasi hassasiyeti nedeniyle adının açıklanmasını istemeyen kaynak, "Şu anda hiçbir somut dayanak göremiyoruz.” diye ekledi.
Henüz teyit edilmemiş haberlere göre Mısır, İran'a bağlı Hizbullah'ın ya da doğrudan İran'ın İsrail'e karşı misilleme girişiminde bulunması halinde olası senaryolara hazırlanmak üzere komşu ülkelerle koordinasyon halinde.
Hizbullah komutanlarından Fuad Şükür'ün de İsrail'in Beyrut'un güneyinde düzenlediği bir hava saldırısında öldürülmesinin ardından daha geniş çaplı bir savaşın çıkmasından endişe ediliyor.
Biden İsmail Heniye suikastı sonrası ilk kez konuştu
Heniye'nin öldürülmesine Mısır'ın vereceği resmi tepki büyük ölçüde belirsiz durumda. Heniye'nin öldürülmesinden saatler sonra Çarşamba günü bir açıklama yapan Mısır Dışişleri Bakanlığı, Hamas ile İsrail arasındaki "ateşkes müzakerelerini tehlikeye atabilecek", "olayların ciddi bir şekilde tırmanması" olarak nitelendirdiği durumu, Heniye'nin adını doğrudan anmadan kınadı ve bu durum Filistin destekçisi Mısırlıların öfkesine yol açtı.
El Ezher tarafından ise daha net bir duruş sergilendi.
Bölgenin en önemli Sünni İslami kurumu olarak gösterilen El Ezher, Heniye'yi "hayatını topraklarını savunmak için feda eden bir şehit" olarak tanımlayarak, "hain işgalci" İsrail'in suikastını "vahşi bir suç" olarak nitelendirdiği bu olayı sert bir dille kınadı.
Açıklamada, "Bu tür suikastlar, haklarını geri kazanmak ve başkenti Kudüs olan bağımsız bir devlet kurmak için büyük fedakârlıklarda bulunan Filistin halkının güçlü direniş iradesini etkilemeyecektir" denildi.
İsrail'in İsmail Heniye suikastının gerçek amacı ne?
Üst düzey siyaset sosyoloğu Dr. Said Sadık'e göre, Dışişleri Bakanlığı'nın resmi bildirisinde Heniye'nin 'terör örgütü' lideri olarak sınıflandırılması nedeniyle ismen anılmasından kaçınıldı ve muhtemelen yeni bir liderlik altında görüşmelerin canlandırılması umuluyor.
Sadık, "Hamas'ın direniş modeli, İsrail ile her zamanki gibi iş yapmayı sürdüren pek çok Arap rejimi tarafından riskli görülüyor" dedi.
Bu arada Mısır’da sosyal medya platformları İsrail suikastından saatler sonra sözlü savaş alanına döndü.
Birçok sosyal medya kullanıcısı suikasta uğrayan Filistinli liderin imajını çarpıtmaya çalışarak, Mısır'ın bir zamanlar zengin olan Kuzey Sina vilayetinin on yılı aşkın süredir karşı karşıya kaldığı isyanı Hamas'a yükleyen bir komplo teorisini benimserken, diğerleri onun direniş mirasını savundu.
Nihayetinde Mısır'daki herkes -yetkililer ve vatandaşlar- bundan sonra ne olacağına dair gözlerini dört açmış durumda.
Kaynak: Mepa News, The New Arab