İspanya ve diğer Batılı ülkelerin Filistin devletini tanıma kararı ne anlama geliyor?

İspanya ve diğer Batılı ülkelerin Filistin devletini tanıma kararı ne anlama geliyor?

Üç ülkenin deklarasyonu büyük ölçüde sembolik olsa da, bunun ivme kazanarak diğer Avrupa Birliği ülkelerini de aynı yönde hareket etmeye teşvik edeceğini umuyorlar.

İspanya, İrlanda ve Norveç, Gazze'de yedi aydır devam eden İsrail katliamlarının ardından giderek yalnızlaşan İsrail'in öfkeli tepkisine rağmen Salı günü Filistin devletini resmen tanımaya hazırlanıyor.

Birleşmiş Milletler'e üye 193 ülkeden 144'ü Filistin devletini tanıyor ve bunların arasında küresel güneyin çoğu, Rusya, Çin ve Hindistan da yer alıyor.

Madrid, Dublin ve Oslo bu kararlarını, İsrail'in Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü savaşta "ateşkes sağlama çabalarını hızlandırmanın bir yolu" olarak nitelendirdi.

Üç ülkenin deklarasyonu büyük ölçüde sembolik olsa da, bunun ivme kazanarak diğer Avrupa Birliği ülkelerini de aynı yönde hareket etmeye teşvik edeceğini umuyorlar.

İspanya ve İrlanda, İsveç, Güney Kıbrıs, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Slovakya, Romanya ve Bulgaristan'a katılarak 27 üyeli blok içerisinde bir Filistin devletini tanıyan en büyük ve siyasi açıdan en etkili ülkeler olacak.

İngiltere, Avustralya ve AB üyeleri Malta ve Slovenya da geçtiğimiz aylarda bu ülkeleri takip edebileceklerini belirtmişlerdi.

Ancak Fransa şimdi Filistin devletini tanımanın zamanı olmadığını söylerken, Almanya da İsrail'in en sadık müttefiki ABD'ye katılarak tek taraflı bir yaklaşımı reddetti ve "iki devletli bir çözüme ancak diyalog yoluyla ulaşılabileceği" konusunda ısrar etti.

Başbakan Pedro Sanchez 22 Mayıs'ta yaptığı açıklamada "Tanıma ve gerekçelerimizin diğer Batılı ülkelerin de bu yolu izlemesine katkıda bulunmasını umuyoruz, çünkü ne kadar çok olursak ateşkesi dayatmak için o kadar çok güce sahip oluruz" dedi.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre 7 Ekim’den bu yana devam etmekte olan İsrail saldırılarında tamamına yakını kadın ve çocuklardan oluşan 36.000'den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Üç ülke, sınırları 1967 öncesinde olduğu gibi çizilecek ve Kudüs her iki ülkenin de başkenti olacak bir Filistin devletini kabul ediyor.

Bu hamleyle birlikte Batı Şeria'daki temsilciliklerin büyükelçilik seviyesine yükseltilmesiyle diplomatik protokollerin de bir üst seviyeye taşınması bekleniyor.

İsrail buna Madrid, Oslo ve Dublin'deki büyükelçilerini geri çekerek ve üç ülkenin büyükelçilerini Hamas'ın silahlı adamları tarafından rehin alınan İsraillilerin videolarını izlemeye çağırarak karşılık verdi.

Ayrıca İspanya'nın Batı Şeria'daki Filistinlilere konsolosluk hizmeti vermesini engelledi ve İspanya'yı Hamas'a yardım etmekle suçladı. Buna karşılık İspanya eleştirilerini arttırarak Gazze çatışmasını "gerçek bir soykırım" olarak tanımladı.

İspanya Pazartesi günü yaptığı açıklamada diğer AB üyelerinden geçen hafta Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik askeri saldırısını durdurması yönündeki kararını resmi olarak desteklemelerini isteyeceğini söyledi.

Kaynak: Mepa News, Reuters

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.