İsrail, ABD'nin onayı olmadan Çin ile ilişki geliştiremeyecek
İddialara göre İsrail'in Çin'le ilişkilerini geliştirme çabalarından rahatsız olan ABD, İsrail'e Çin'le yapacağı her işte kendi onayını olması şartını kabul ettirdi.
Çin'le ekonomi ve savunma alanlarında ilişkileri geliştirmek isteyen İsrail'in ABD'nin buna karşı çıkmasıyla ciddi bir ikilemde kaldığı ve şimdilik ABD'nin taleplerini kabul ettiği belirtiliyor.
İsrail'in Haaretz Gazetesi'nin haberine göre, ABD ve İsrail arasında varılan anlaşmaya göre İsrail, Çin'le savunma alanında bir ortaklıktan kaçınacak, ekonomik ilişkilerde de Çin'le olan tüm projelerini önce ABD'nin onayına sunacak.
Haaretz'e göre İsrailli yetkililer İsrail'in bu anlaşmaya kendi talebiyle giriştiğini iddia etse de bu iddia inandırıcı bulunmuyor ve bu anlaşmanın ABD tarafından İsrail'e her sene verdiği milyarlarca dolar yardım karşılığında dayattığı düşünülüyor.
İsrail'de Haziran ayında kurulan hükümetin mimarı olarak bilinen Dışişleri Bakanı Yair Lapid'in Çin'le ilişkileri geliştirmeme sözü karşılığında ABD ile ilişkileri geliştirme ve bu gibi anlaşmalarla ABD'den İsrail'in aldığı yardımı daha da artırma taraftarı olduğu belirtiliyor.
ABD'den ek yardım talebi
Eylül ayında ABD'yi ziyaret eden Yair Lapid İsrail'in ABD ile birlikte hareket ettiğini vurgulayarak ünlü hava savunma sistemi "Demir Kubbe" için ABD'den ek yardım talep etmişti.
İsrail Başbakanı Naftali Benett'in ise Çin'le özellikle ekonomik ilişkileri geliştirmek, İsrail'in ilişkiler ağını çeşitlendirmek istediği belirtiliyor.
İsrail'in 2021'deki dış ticaret rakamları henüz resmi olarak açıklanmadığından açıklanan en son resmi dış ticaret verilerinin olduğu yıl olan 2020'de İsrail ABD'ye 13,1 milyar dolarlık ihracat yaparken ABD'den 8 milyar dolarlık ithalat yaptı, böylece İsrail için 5,1 milyar dolar dış ticaret fazlası gerçekleşti.
2020'de İsrail Çin'e 4,2 milyar dolarlık ihracat yaparken Çin'den 7,7 milyar dolar ithalat yaptı, böylece İsrail için 3,5 milyar dolar dış ticaret açığı gerçekleşti.
2000 yılında ABD, İsrail'in Phalcon casus uçağını Çin'e satmak üzere olduğu bir anlaşmayı son anda İsrail'e baskıyla durdurmuştu. 2005'te de ABD, İsrail'in Harpy insansız uçaklarının Çin'e satışını engellemişti.
Kaynak: Mepa News