İsrail Batı Şeria'yı Yahudileştirmek için milyonlarca dolar ayırdı

İsrail Batı Şeria'yı Yahudileştirmek için milyonlarca dolar ayırdı

İsrail'in Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimleri için milyonlarca dolarlık bütçe ayırdığı ortaya çıkarıldı.

Yerleşim karşıtı bir hak grubuna göre İsrail hükümeti, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da küçük, izinsiz Yahudi çiftliklerini korumak için milyonlarca dolar bütçe ayırdı ve tam teşekküllü yerleşimlere dönüşmesi amaçlanan küçük karakolları finanse etti.

Peace Now tarafından ortaya çıkarılan belgeler, İsrail hükümetinin yasa dışı ileri karakollara nasıl sessizce para akıttığını gösteriyor. Bu karakollardan bazıları Filistinlilere yönelik yerleşimci şiddetiyle bağlantılı ve ABD tarafından yaptırıma maruz bırakılmış durumda.

Aşırı sağcı bir yerleşimci lider tarafından yönetilen Yerleşimler ve Ulusal Misyonlar Bakanlığı, geçen yıl Batı Şeria'daki izinsiz Yahudi çiftlikleri ve ileri karakolları için kullanılan terim olan "genç yerleşimler" için güvenlik ekipmanlarına 75 milyon şekel (20.5 milyon dolar) bütçe ayırdığını doğruladı.

Bakan Orit Strock'un ofisi, fonların Savunma Bakanlığı ile koordine edildiğini ve "tüm yasalara uygun olarak yürütüldüğünü" söyledi.

Kendisi de uzun süredir yerleşimci lideri olan Strock'un uluslararası kınamalara rağmen "yerleşimlerin güçlendirilmesine büyük önem verdiğini" de ekledi.

Peace Now, fonların araçlar, insansız hava araçları, kameralar, jeneratörler, elektrikli kapılar, çitler ve daha uzak çiftliklerden bazılarına ulaşan yeni yollar için kullanıldığını belirtti.

Grubun tahminlerine göre küçük, izinsiz çiftliklerde yaklaşık 500 kişi, daha büyük karakollarda ise 25 bin kişi yaşıyor. Bu karakollar, hükümet tarafından resmi olarak izin verilmemiş olsalar da, geriye dönük olarak yasallaştırılmadan önce genellikle zımni destek alıyorlar.

Peace Now'ın "yerleşim izleme" programının direktörü Hagit Ofran, fonun İsrail hükümetinin ileri karakollara ilk kez bu kadar açık bir şekilde para aktardığını dile getirdi.

İnsan hakları grupları, Batı Şeria'nın tepelerindeki çiftliklerden oluşan ve genişleyen ağın, Filistinlilerin yerlerinden edilmesinin başlıca nedeni olduğunu vurguluyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.