İsrail: BM güçleri Lübnan'daki çatışma hattından çekilsin

İsrail: BM güçleri Lübnan'daki çatışma hattından çekilsin

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BM barış güçlerinin Lübnan'ın güneyinde çatışmaların yaşandığı bölgeden çekilmesi çağrısı yaptı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Pazar günü BM Genel Sekreteri'ne Lübnan'ın güneyinde konuşlu BM barış güçlerini "zarar görmeyecekleri bir bölgeye çekmesi" çağrısında bulundu.

Netanyahu'nun BM Başkanı Antonio Guterres'e yaptığı çağrı, UNIFIL olarak bilinen Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Gücü'nün son günlerde beş üyesinin İsrail ateşiyle yaralanmasına rağmen sınır bölgesinden çekilmeyi reddetmesinden bir gün sonra geldi.

Netanyahu "Sayın Genel Sekreter, UNIFIL güçlerini tehlikeden uzaklaştırın. Bu hemen şimdi, derhal yapılmalı" dedi.

Netanyahu, İsrail güçlerinin UNIFIL'den birkaç kez ayrılmasını istediğini söyleyerek, UNIFIL'in "Hizbullah'a canlı kalkan olduğunu" savunarak "UNIFIL askerlerini tahliye etmeyi reddetmeniz onları Hizbullah'ın rehineleri haline getiriyor. Bu hem onların hem de askerlerimizin hayatını tehlikeye atıyor" dedi.

Netanyahu sözlerini şöyle sürdürdü:

"UNIFIL askerlerinin yaralanmasından üzüntü duyuyoruz ve bu yaralanmaları önlemek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Ancak bunu sağlamanın en basit ve açık yolu onları tehlikeli bölgeden uzaklaştırmaktır."

Lübnan Başbakanı Necip Mikati İsrail'in UNIFIL'in bölgeyi terk etmesi yönündeki çağrısını kınadı.

UNIFIL de Güney Lübnan'daki mevzilerini terk etmeyi reddetti.

UNIFIL sözcüsü Andrea Tenenti Cumartesi günü AFP'ye verdiği bir röportajda "Kalma kararı oy birliğiyle alındı çünkü BM bayrağının bu bölgede dalgalanmaya devam etmesi ve Güvenlik Konseyi'ne rapor verebilmesi önemli." dedi.

Çeşitli milletlerden yaklaşık 9,500 askerin görev yaptığı ve 1978 yılında kurulan UNIFIL, 2006 yılında İsrail ve Hizbullah arasında 33 gün süren savaşı sona erdiren ateşkesi izlemekle görevli.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.