İsrail donanmasının Filistinlileri öldüren silahları İtalya'dan gidiyor
İtalya, İsrail donanma güçlerinin en büyük tedarikçilerinden biri konumunda.
İsrail Donanması 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarda aktif olarak yer alıyor. İsrail donanmasını silahlandıran ülkeler arasında İtalya da yer alıyor.
Futura D'Aprile tarafından kaleme alınan değerlendirmeye göre, iki İtalyan şirketi, Leonardo ve Simmel Difesa, İsrail'e Gazze'yi denizden bombalamak için uzun süredir askeri imkanlar sağlıyor.
Leonardo (eski adıyla Finmeccanica) İtalya'nın en büyük ve dünyanın on üçüncü büyük savunma şirketi olarak biliniyor. Merkezi Roma'nın Colleferro kentinde bulunan şirket, İtalya'nın önde gelen orta ve büyük kalibreli mühimmat üreticisi ve deniz mühimmatında uluslararası liderliğe sahip. Simmel ise daha az dikkat çeken bir firma.
2022 yılında Simmel'in üretim değeri bir önceki yıla göre 46 milyon Euro'nun üzerinde bir artışla 99 milyon Euro'ya yaklaştı. 2014 yılından bu yana şirketin tek hissedarı Fransız devletine ait bir silah üreticisi olan Nexter System S.A.
İsrail donanmasının silahlandırılması 1970'lerden bu yana İtalyan Oto Melara şirketince gerçekleştiriliyordu. Sa'ar 3, 4 ve 5 gemilerinin hepsi Oto Melara'nın 76 mm'lik toplarıyla donatılmış durumda ve Selenia tarafından üretilen Orion RTN-10X atış kontrol radar sistemine sahip. Bu iki firma da günümüzde Leonardo tarafından kontrol ediliyor-
Eski Finmeccanica, İsrail Deniz Kuvvetlerini dört ek korvetle donatmak için 2015 yılında başlatılan modernizasyon projesine katılımının da gösterdiği gibi, denizcilik alanında İsrail ile güçlü bir ilişki kurdu. Her biri 400 milyon dolar değerinde olan Sa'ar 6 sınıfı gemilerin inşası Thyssenkrupp'a emanet edilmiş, Alman firma da maliyetin üçte birini karşılamayı taahhüt etmişti.
Korvetler Aralık 2020 ile Temmuz 2021 arasında teslim edildi ve bir kez daha Oto Melara 76mm toplarla donatıldı. İsrail hükümetinin resmi açıklamasına göre, bu yeni gemiler Akdeniz'de komşu devletler tarafından da hak iddia edilen metan gazı sahalarını savunmak için tasarlandı.
Ancak INS Magen ve INS Oz korvetleri, İsrail ordusu tarafından 14 Ekim 2023 tarihinde yayınlanan görüntülerde de görüldüğü üzere, ilk kez Gazze'yi bombalamak için kullanıldı. Her iki gemi de Oto Melara toplarıyla silahlandırılmış durumda.
Gazze'ye yönelik saldırılarda da İtalya tarafından üretilen donanma mühimmatının kullanıldığı belgelendi.
Simmel mühimmatının İsrail'e satılması, şirketi yıllardır izleyen "Savaşa Hayır Valle del Sacco Meclisi"nden aktivist Alberto Valleriani tarafından da doğrulanıyor. Valleriani şu ifadeleri kullanıyor:
"Gazze'ye karşı korvetler tarafından ateşlenen mermilerin aynısı Simmel'in kataloğunda da mevcut. Leonardo'nun topları sattığından eminiz. Ancak mühimmat da dahil olmak üzere komple bir ürün satmakla da her türlü çıkarları var."
Valleriani. Valleriani'ye göre bu konuda kesin bilgi sahibi olmak, İtalyan hükümetinin gerçek anlamda şeffaf olmaması nedeniyle mümkün değil. Parlamentoya sunulan yıllık raporda şirketlerin tek tek ülkelere hangi ürünleri sattığı belirtilmiyor ve şu anda tartışılmakta olan 185/90 sayılı Kanun reformu hükümetin eylemlerini daha da az şeffaf hale getirme riski taşıyor.
İtalyan Barış ve Silahsızlanma Ağı temsilcisi Francesco Vignarca da konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"İtalya gerilimin azaltılmasını ve iki devletli çözümü savunmaya devam ediyor, ancak aynı zamanda Gazze'yi periyodik olarak işgal eden İsrail'i silahlandırıyor. İsrail donanmasını Arap ülkelerine karşı kendini savunmak için değil, Gazze Şeridi'ne saldırmak için kullanıyor ama İtalya bu donanmanın güçlendirilmesine katkıda bulunuyor."
Kaynak: Mepa News