İsrail-Fas ilişkileri güçleniyor: Ortak düşman İran
İsrail'in Fas'ın Batı Sahra'daki egemenliğini tanımasının ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesi bekleniyor.
İsrail ile Fas'ın güvenlik ve diplomatik ilişkilerinin güçlenmesi bekleniyor.
Al-Monitor'ün haberine göre, İsrail'in Fas'ın Batı Sahra'daki egemenliğini tanıdığına dair açıklamalarının ardından iki ülke arasındaki güvenlik ve diplomatik ilişkilerin derinleşmesi bekleniyor.
Rabat yönetiminin İsrail'in Fas'ın Batı Sahra'daki kontrolünün meşruiyetini tanıdığı bilgisinin yer aldığı bildirinin yayımlanmasından birkaç saat önce İsrail Fas'a ilk askeri ataşesi olarak Fas kökenli Albay Sharon Itach'ı atamıştı.
İsrail ile Fas'ın 2020'de İbrahim Anlaşmaları'nı imzalamasından bu yana iki ülke, 2021'de ikili güvenlik iş birliğine de imza atmıştı. O günlerden bu yana İsrail ile Fas arasındaki güvenlik, askeri ve istihbarat ilişkileri genişlemeye devam ediyor.
Tel Aviv Üniversitesi'nde Profesör olan Bruce Maddy-Weitzman, Al-Monitor'e yaptığı açıklamada, İsrail-Fas ilişkilerinde son iki yılda özellikle güvenlik alanında önemli bir atılım yaşandığını ve iki ülkenin müttefik olma yolunda ilerlediğini söyledi.
"Fas-İsrail güvenlik ilişkileri geçmişe dayanıyor"
Normalleşme sağlanmadan önce de İsrail istihbarat servisi Mossad ve Fas istihbarat teşkilatı arasında güvenlik ve istihbarat alanlarında iş birliğini yürütmekte olduğunu belirten Maddy-Weitzman, iki ülkenin bu alanlardaki ilişkilerinin sıfırdan başlamadığını, geçmişe dayandığını ifade etti.
Maddy-Weitzman, İsrail'in şimdi de Fas ordusunun kabiliyetlerini artırma noktasında yardımcı olduğunu dile getirirken bu durumun Cezayir'i son derece kızdırdığını söyledi.
ABD vatandaşı Profesör Maddy-Weitzman "Bir yanda Fas, ABD ve İsrail, diğer yanda Cezayir, Rusya ve İran ile bir tür silahlanma yarışı içindeyiz." diye konuştu.
İsrail ve Fas, istihbarat iş birliğinde kamuoyunda ketum bir tavır sergilese de askeri iş birliği alanında yaşanan gelişmeler sık sık kamuoyuna servis ediliyor.
Fas İsrail'den Merkava tankı almak istiyor
Örneğin İsrail ordusunun özel bir biriminin Fas topraklarında ABD'nin de yer aldığı askeri bir tatbikata katıldığı açıklanmıştı. İsrail askerlerinin Fas ile daha fazla askeri tatbikat gerçekleştirmesi bekleniyor.
İsrail ve Fas arasında güvenlik iş birliği de oldukça güçlenmiş durumda. Fas, İsrail'den çok sayıda insansız hava aracı ve Barak MX hava savunma sistemi satın almıştı.
Fas'ın ayrıca İsrail'den çok sayıda Merkava tankı almayı planladığı duyurulmuştu.
"Ortak düşman İran"
Kudüs Strateji ve Güvenlik Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olan Ömer Dostri, Al-Monitor'a Fas ile İsrail'in güçlü güvenlik ve diplomatik çıkarlarına rağmen stratejik iş birliği ilişkilerini genişletmeye olan beklentileriyle ilgili konuştu.
Dostri, İsrail ve Fas'ın ortak çıkarlarından birinin İran ve Hizbullah kaynaklı tehditler olduğunu söyledi. Dostri'ye göre, İsrail için İran ve Hizbullah karşıtı kampta birçok ülkenin de yer alması gayet açık bir diplomatik öncelik ve Fas da son 6 yıldır kendi nedenleri dolayısıyla bu kampa katılma işaretleri gösteriyor.
Habere göre, Fas güvenlik teşkilatları, Batı Sahra'da bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi'ni İran ve Hizbullah'la bağlantısı olmakla suçluyor. Fas Adalet Soruşturmaları Merkezi Bürosu Direktörü Habboub Cherkaoui geçtiğimiz mart ayında İsrail merkezli i24 News kanalına yaptığı konuşmada, "2017'den bu yana İran Hizbullah aracılığıyla ve Cezayir'in yardımıyla ayrılıkçı Polisario cephesini desteklemektedir. Bu İran desteği, Fas Krallığı için bir istikrarsızlaştırma kaynağıdır." değerlendirmesinde bulundu.
Fas ayrıca İran'ı ülkede Şii inancını yaymaya çalışmakla da suçluyor.
Kaynak: Mepa News