İsrail Filistin'in tanınmasına misilleme olarak Batı Şeria'nın işgalini hızlandırma kararı aldı
İsrail'in 1967 savaşında ele geçirdiği toprakların bir parçası olan Batı Şeria'da şu anda 500.000'den fazla Yahudi yerleşimcinin yaşadığı tahmin ediliyor.
İsrail Savunma Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun İsraillilerin 2005 yılında verilen tahliye kararından bu yana girmeleri yasak olan üç eski Batı Şeria yerleşimine geri dönmelerine izin verdiğini duyurdu.
Sa-nur, Ganim ve Kadim adlı üç yerleşim yeri, her ikisi de Batı Şeria'nın kuzeyindeki silahlı grupların kaleleri konumunda olan Filistin şehirleri Cenin ve Nablus yakınlarında yer alıyor.
İsrail: Filistin'in tanınmasına karşılık olarak daha faza Yahudi yerleşimi inşa edilecek
Dördüncü bir yerleşim yeri olan Homesh'in girişine geçen yıl parlamentonun 2005 tarihli "ayrılma yasası"nda yaptığı bir değişiklikle izin verildi.
Batı Şeria'nın genel kontrolünü elinde bulunduran askeriyenin diğer üç eski yerleşime geri dönüş için izin vermesi gerekiyordu.
Ordu bu kararı, üç Avrupa ülkesinin Filistin Devleti'ni resmen tanıyacaklarını açıkladıkları gün ve İsrail'in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken duyurdu.
İsrail bu kararı, Filistinlilerin Gazze'nin yanı sıra gelecekte kurulacak bağımsız bir devletin çekirdeği olmasını istedikleri Batı Şeria'daki yerleşimlerin genişletilmesini durdurması için İsrail'e yapılan uluslararası baskıya rağmen aldı.
İrlanda, İspanya ve Norveç Filistin'i devlet olarak tanıdı
Savunma Bakanı Yoav Gallant yaptığı açıklamada, Batı Şeria için İsrail'de sıklıkla kullanılan İncil'deki isimleri kullanarak, "Yahudiye ve Samiriye'deki Yahudi hakimiyeti güvenliği garanti ediyor, ayrılmayı iptal eden yasanın uygulanması yerleşimlerin gelişmesine yol açacak ve bölge sakinlerine güvenlik sağlayacak" dedi.
Filistin Yönetimi tarafından konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.
Geçen yıl ayrılma yasasında yapılan değişiklik, eski Başbakan Ariel Şaron'un denetlediği bir plan çerçevesinde 2005 yılında boşaltılan eski Batı Şeria yerleşimlerinin yeniden kurulmasının yolunu açacak gibi görülüyordu.
İsrail askerleri Filistinlilere yönelik taciz görüntülerini sosyal medyada paylaşıyor
O dönemde yerleşimci hareketinin karşı çıktığı plan kapsamında Gazze'deki 21 İsrail yerleşiminin tamamının boşaltılması emredilmişti. Batı Şeria'daki yerleşimlerin çoğu, artık yeniden erişilebilir olacak dört yerleşim dışında etkilenmedi.
İsrail'in 1967 savaşında ele geçirdiği toprakların bir parçası olan Batı Şeria'da şu anda 500.000'den fazla Yahudi yerleşimcinin yaşadığı tahmin ediliyor.
200.000 Yahudi yerleşimci de Doğu Kudüs'te yaşıyor.
Filistinliler ve uluslararası toplumun çoğu için bu yerleşimler yasadışı kabul ediliyor. İsrail ise Yahudi halkının bölgeyle olan tarihi, İncil'e dayalı ve siyasi bağlarının yanı sıra güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek buna itiraz etmekte.
Uluslararası muhalefete rağmen, yerleşimler birbirini izleyen İsrail hükümetleri döneminde güçlü bir şekilde genişlemeye devam etti.
Kaynak: Mepa News