İsrail Gazze'de alıkoyduğu Dr. Hüsam Ebu Safiye'nin son durumu ne?
İsrail'in geçtiğimiz aylarda Gazze Şeridi'nin kuzeyinde alıkoyduğu Dr. Hüsam Ebu Safiye'nin son durumuna dair yeni ayrıntılar ortaya çıktı.
Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Udvan Hastanesi'nin müdürü Dr. Hüsam Ebu Safiye, İsrail hapishanesinde çekilen bir videoda prangaya vurulmuş ve gözle görülür şekilde zayıflamış bir halde görüldü.
Ebu Safiye, Aralık ayında İsrail güçleri tarafından gözaltına alınmasından bu yana ilk kez kamuoyunun karşısına çıkmış oldu.
Ebu Safiye'nin İsrail medyasının yayınladığı bir videoda görülen hali, başta aile üyeleri olmak üzere tüm dünyada öfkeye yol açtı.
Görüntülere tepki gösteren Ebu Safiye'nin oğlu "Babamızın elleri kolları bağlı ve hareket edemez halde görülmesi, derhal serbest bırakılmasını sağlamak için derhal ve sürekli harekete geçilmesini gerektiriyor." dedi.
İsrail ordusu 28 Aralık'ta Gazze'deki Kemal Udwan Hastanesi'ne baskın düzenleyerek Ebu Safiye'yi gözaltına almıştı.
The footage broadcast by Israeli media of our father, Dr. Husam Abu Safiya, the director of Kamal Adwan Hospital, is yet another form of psychological terrorism, adding to the torture he has endured over the past two months. It also reflects clear media distortion through the… pic.twitter.com/atwsMv2rZd
— Dr. Hussam Abu Safiya د.حسام أبو صفية (@HussamAbuSafiya) February 19, 2025
Hüsam Ebu Safiye kimdir?
51 yaşındaki Hüsam Ebu Safiye, 27 Aralık 2024 günü Beyt Lahiye'daki Kemal Advan Hastanesi'ne baskın düzenleyen İsrail güçleri tarafından alıkonuldu.
Dünya Sağlık Örgütü, İsrail ordusunun onlarca sağlık personeli ve hastayı zorla dışarı çıkardığı baskından sonra Ebu Safiye ile irtibatını kaybettiğini açıkladı.
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Münir el Burş, Ebu Safiye'nin İsrail güçleri tarafından cop ve sopalarla ciddi şekilde darp edildiğini, soyunmaya ve mahkum kıyafetleri giymeye zorlandığını söyledi.
Ebu Safiye, Gazze'de soykırım uygulayan İsrail güçleri tarafından son birkaç ay içinde ikinci kez gözaltına alındı.
İsrail ordusu Gazze'deki hastanede sağlık görevlilerini yakarak katletti
Pediatri uzmanı olan Ebu Safiye, Gazze'nin sağlık sisteminin önde gelen isimlerinden biri. Pediatri ve neonatoloji alanında yüksek lisans derecesine sahip.
Ebu İlyas lakabıyla da bilinen Ebu Safiye, 21 Kasım 1973'te Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliye mülteci kampında doğdu. Ailesi 1948 yılında Askalan bölgesindeki bir Filistin kasabası olan Hamame'den göç ettirilmişti.
Ebu Safiye, İsrail ordusunun 5 Ekim'de Gazze Şeridi'nin kuzeyine yıkıcı bir abluka uygulamasının ardından İsrail'in Kemal Advan Hastanesi'ni terk etmesi yönündeki çok sayıda emri reddetti. Kuşatma sırasında İsrail bölgedeki Filistinlilere gıda ve su tedarikini keserken, hava saldırıları ve bombardımanlar düzenleyerek yüzlerce sivilin ölümüne neden oldu.
Kuşatmanın bölgedeki hastaneler üzerinde de yıkıcı bir etkisi oldu. Ebu Safiye, İsrail güçleri Ekim ayı sonunda tesise baskın düzenleyip 44 personeli gözaltına aldığında kısa süreliğine tutuklanıp serbest bırakıldı. Böylece geride kalan onlarca yaralıya bakmak için yalnızca o ve bir avuç sağlık çalışanı kaldı.
Aynı operasyon sırasında İsrail güçleri Ebu Safiye'nin oğlu İbrahim'i hastanenin kapısında bir insansız hava aracı saldırısıyla öldürdü. Hastane avlusunda oğlu için cenaze namazı kıldıran doktor, İsrail ordusunu hastaneden ayrılmayı reddettiği için oğlunu cezalandırmak amacıyla öldürmekle suçladı.
İsrail saldırısında oğlunu kaybeden Gazzeli doktor: Çocuklarımızı hastane bahçesine gömüyoruz
Kuşatmaya rağmen, Ebu Safiye gibi birkaç doktor ve küçük bir hemşire grubundan oluşan sağlık ekibi, İsrail ordusunun defalarca verdiği hastaneyi terk etme emrini reddederek hastanede kaldı.
Ebu Safiye hastanede kalarak dünyayı İsrail'in neredeyse her gün gerçekleştirdiği saldırılardan haberdar etti, video açıklamaları yayınladı ve saldırıların sona erdirilmesi için uluslararası müdahale çağrısında bulundu.
Ebu Safiye 23 Kasım'da ameliyathaneden çıkarken İsrail'in insansız hava aracıyla düzenlediği saldırıda şarapnel parçalarıyla yaralandı. Kalçasında altı şarapnel yarası oluştu ve bu da damarlarında ve arterlerinde yırtılmalara neden oldu. Ancak işine devam etti:
"Bu bizi durdurmayacak. İş yerimde yaralandım ve bu bir onurdur. Benim kanım, meslektaşlarımın ya da hizmet verdiğimiz insanların kanından daha değerli değil. İyileşir iyileşmez hastalarımın yanına döneceğim."
Ebu Safiye son olarak İsrail'in geçtiğimiz günlerde hastaneye düzenlediği baskında alıkonularak bilinmeyen bir yere götürüldü. Ebu Safiye'nin halihazırda işkence ve kötü muameleleriyle anılan Sde Teiman gözaltı merkezinde tutulduğu belirtiliyor.
Kaynak: Mepa News