İsrail Gazze'de BM aracını hedef aldı, kurum çalışmalarını durdurdu

İsrail Gazze'de BM aracını hedef aldı, kurum çalışmalarını durdurdu

BM gıda ajansı, 10 aydır süren savaşta ilk kez araçlarından birine bir kontrol noktası yakınlarında doğrudan ateş açıldığını söyledi.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda Programı (WFP), araçlarından birinin İsrail kontrol noktasından sadece birkaç metre ötede silahlı saldırıya uğramasının ardından “ikinci bir emre kadar” Gazze Şeridi'ndeki çalışanlarının hareketlerini durdurduğunu açıkladı.

Olay Salı gecesi araç "Gazze Vadisi Köprüsü" kontrol noktasına yaklaşırken meydana geldi.

WFP'den yapılan açıklamada “Araçta bulunan çalışanlardan hiçbiri söz konusu saldırıda fiziksel olarak zarar görmedi” denildi.

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada saldırıdan İsrail'i sorumlu tuttu ve “açıkça işaretlenmiş” insani yardım aracının, ön camları hedef alan mermiler de dahil olmak üzere İsrail ateşiyle “10 kez vurulduğunu” söyledi.

Kurşunlardan beşi sürücü tarafına, bazıları da ön cama isabet etti.

Ekip, iki WFP zırhlı aracıyla Gazze'nin merkezi bölgesine giden insani yardım yükü taşıyan bir konvoya eşlik ettikten sonra İsrailliler tarafından "Kerem Şalom" olarak isimlendirilen Kerem Ebu Salim'deki bir görevden dönüyordu.

Dujarric, konvoyun hareketlerinin İsrail ordusuyla koordine edildiğini ve bölgeden geçme izninin olduğunu söyledi.

"Bu, koordinasyon için mevcut sistemlerin çalışmadığının altını çizen son olaydır” diyen Dujarric, "bu tür olayların bir daha yaşanmaması için İsrail ordusuyla birlikte çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

WFP İcra Direktörü Cindy McCain saldırıyı “kabul edilemez” olarak nitelendirdi ve bunun Gazze'deki ekip üyelerinin “hayatlarını tehlikeye atan bir dizi gereksiz olayın sonuncusu” olduğunu söyledi ve "dün geceki olayların da gösterdiği gibi, mevcut çatışmasızlık sistemi başarısız oluyor ve bu daha fazla sürdürülemez” diye ekledi.

WFP, İsrailli yetkilileri ve çatışmanın tüm taraflarını Gazze'deki tüm yardım çalışanlarının emniyet ve güvenliğini sağlamaya çağırdı.

Bu saldırı WFP ekibinin savaş sırasında karşılaştığı ilk olay olmamakla birlikte, standart protokol uyarınca gerekli izinlerin alınmış olmasına rağmen, araçlarından birine bir kontrol noktası yakınında ilk kez doğrudan ateş açıldı.

İsrail daha önce insansız hava araçlarıyla gerçekleştirdiği saldırıda birçok yabancı gönüllüden oluşan bir kurumun aracını hedef almış ve 4'ü yabancı uyruklu olmak üzere 7 kişiyi katletmişti.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.