İsrail Gazze'de hangi üniversiteleri yıktı?

İsrail Gazze'de hangi üniversiteleri yıktı?

İsrail'in Gazze'deki saldırısından en fazla etkilenen merkezler arasında üniversiteler de yer alıyor.

Middle East Eye | Tercüme: Mepa News

İsrail'in 7 Ekim'de Gazze'ye karşı başlattığı savaştan bu yana, kuşatma altındaki bölgedeki tüm üniversiteler hasar gördü ya da yok edildi.

Her biri binlerce öğrenciye eğitim veren Filistin kurumları İsrail hava saldırılarıyla dümdüz edildi.

Euro-Med Human Rights Monitor'e göre, 68'i profesör unvanına sahip en az 95 öğretim üyesi öldürüldü.

Gazze'deki 90 bin üniversite öğrencisi için gelecek artık belirsiz. Gazze ve eğitim sistemi için yıkım onlarca yıl sürecek.

Şu ana kadar etkilenen üniversiteler şu şekilde:

Gazze İslam Üniversitesi

Gazze'nin en eski derece veren kurumu olan Gazze İslam Üniversitesi 1978 yılında kuruldu ve ilk derslerini çadırlarda verdi. 2023 yılına gelindiğinde 17 binden fazla öğrencisi vardı.

İsrail güçleri, üniversitenin silah ürettiği iddiasının ardından 10 Ekim gecesi kampüsü yerle bir etti. İddialara ilişkin herhangi bir kanıt sunulmadı.

Üniversite İsrail güçleri tarafından ilk kez vurulmuyor, 2008-2009 ve 2014 yıllarındaki hava saldırıları sırasında da hasar görmüştü.

El İsra Üniversitesi

Gazze'nin en genç üniversitesi olan El İsra Üniversitesi 2014 yılında kuruldu. Bu yıl 10. yıl dönümünü Filistin tarihi ve kültürünü vurgulayan halka açık bir müzenin açılışıyla kutlaması planlanıyordu.

Ana binası 70 gün boyunca İsrail askerleri tarafından işgal edildi ve ardından 17 Ocak'ta patlayıcılarla yıkıldı.

Kudüs Açık Üniversitesi

Kudüs Açık Üniversitesi 1991 yılında Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) tarafından kuruldu ve Filistin topraklarındaki ilk açık öğretim enstitüsü niteliği taşıyor.

Zirvede olduğu dönemde Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki 19 şube ve merkezde 60 bin öğrenci eğitim görüyordu ve bu da onu Filistin'deki en büyük açık üniversite yapıyordu.

İsrail güçleri 15 Kasım'da Gazze şubesini bombalamadan önce üniversite binalarını askeri kışlaya dönüştürdü.

El Ezher Üniversitesi

El Ezher Üniversitesi 1991 yılında Birinci İntifada sırasında, Filistin lideri Yaser Arafat'ın Filistin ulusal üniversitesinin kurulması yönünde bir kararname yayınlamasının ardından kuruldu. En parlak döneminde 12 fakültesi ve 17 bin öğrencisi vardı.

İsrail hava kuvvetleri 6 Kasım'da Gazze şehrinin güneyinde bulunan üniversite kampüsünü bombaladı.

Filistin Teknik Okulu

Deyr el Belah'ta bulunan Filistin Teknik Okulu 1993 yılında kuruldu ve 1800 öğrencisi bulunuyordu.

Üniversite şimdi evlerini terk etmek zorunda kalan Filistinliler için bir sığınak haline geldi.

Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Akademisi

Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Akademisi (UCAS) 1998 yılında kuruldu. Ana kampüsü Gazze Şehri'ndeydi ve 2023 yılında 8 bin 500 öğrenci kaydetmişti.

UCAS, Gazze Şeridi'ndeki girişimcileri destekleyen ve girişimcilerin fikirlerini başarılı işletmelere dönüştürmelerine yardımcı olan, bağışçılar tarafından finanse edilen ve kar amacı gütmeyen bir start-up kuluçka merkezini de içeriyordu.

22 Ocak'ta İsrail güçleri UCAS'ı bombaladı. O sırada üniversite yerinden edilmiş Filistinli ailelere ev sahipliği yapıyordu.

Filistin Üniversitesi

Filistin Üniversitesi 2005 yılında Gazze Şehri'nin güneyindeki Zehra'da Filistinli özel bir yüksek öğrenim kurumu olarak kurulmuştu. Savaş sırasında yerinden edilmiş ailelerin barınması için kullanıldı.

İsrail 17 Ocak'ta üniversitede 300'den fazla mayın patlattı.

El Aksa Üniversitesi

1955 yılında, Gazze Mısır yönetimi altındayken, Gazze Şehri'nde öğretmen yetiştirmek üzere bir enstitü kurulmuştu.

1991 yılına gelindiğinde Devlet Eğitim Koleji'ne dönüşen enstitü, 2001 yılında El Aksa Üniversitesi adını aldı. 2022 yılında 32 laboratuvar alanına ve 26 bin kayıtlı öğrenciye sahipti.

Ancak 22 Ocak'ta İsrail güçleri, o sırada yerinden edilmiş insanlar için bir sığınak olan El Aksa Üniversitesi'ni bombaladı.

Gazze Üniversitesi

Gazze Üniversitesi 2006 yılında Gazze Şehri'nde kuruldu ve aralarında hukuk, eğitim ve bilgisayar bilimlerinin de bulunduğu 10 fakülteye sahipti.

Üniversite Aralık ayında İsrail'in hava saldırısı sonucu yıkıldı.

İkinci Hasan Tarım ve Çevre Bilimleri Üniversitesi

İkinci Hasan Hasan Tarım ve Çevre Bilimleri Üniversitesi, 1992 yılında Fas Kralı 6. Muhammed tarafından 7.8 milyon dolar bağışla Gazze'nin Beyt Hanun kentinde kuruldu.

Üniversite Aralık ayında İsrail güçleri tarafından yıkıldı.

Daru'l Kelime Üniversitesi: Gazze Eğitim Merkezi

Mart 2020'de Daru'l Kelime Üniversitesi'nin Gazze şubesi, profesyonel eğitim yoluyla potansiyel sanatçıları güçlendirmek ve gençlere fırsatlar sağlamak amacıyla açıldı.

Fotoğrafçılık, videografi, resim ve heykel atölyeleri ve sergilerinin yanı sıra geleneksel ve popüler Filistin müziği konserleri ve radyo yayınlarına ev sahipliği yaptı.

İsrail'in Mayıs 2021'de Gazze'ye saldırmasının ardından kurum, travma yaşayan çocuklar için sanat terapisi sağladı.

Mart sonunda İsrail güçleri sanat okulunun Gazze şubesini yerle bir etti.

katki.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.