"İsrail Gazze'de insanlığa karşı suç işledi"

"İsrail Gazze'de insanlığa karşı suç işledi"

Bir BM raporu, İsrail'in Gazze'deki saldırılarında insanlığa karşı suç işlediği bulgusunu ortaya koydu.

Bir BM soruşturması Çarşamba günü İsrail'in Gazze'deki savaş sırasında "imha" da dahil olmak üzere insanlığa karşı suçlar işlediği sonucuna vardı.

Bağımsız Soruşturma Komisyonu'nun raporu, Birleşmiş Milletler'in 7 Ekim'de patlak veren savaşta yaşananlara ilişkin ilk derinlemesine soruşturması olma özelliğini taşıyor.

Raporda İsrail'in savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası insan hakları hukuku ihlalleri işlediği tespit edilirken "Gazze'deki sivil nüfusa yönelik yaygın veya sistematik bir saldırı olduğu" kaydedildi.

Komisyon İsrail tarafından insanlığa karşı imha, cinayet, Filistinli erkekleri ve erkek çocuklarını hedef alan cinsiyet zulmü, zorla nakil, işkence, insanlık dışı ve zalimce muamele suçlarının işlendiğini tespit etti.

İsrail ise BM komisyonunu "sistematik İsrail karşıtı ayrımcılık yapmakla" suçlayarak raporu reddetti.

Komisyon ayrıca 7 Ekim saldırısında Hamas ve diğer Filistinli silahlı grupların yanı sıra Filistinli sivillerin de savaş suçu işlediğini öne sürdü.

Komisyonun başkanı, BM eski insan hakları şefi ve eski Uluslararası Ceza Mahkemesi yargıcı Navi Pillay şu ifadeleri kullandı:

"Suç işleyen herkesin hesap vermesi zorunludur. İsrail Gazze'deki askeri operasyonlarını ve saldırılarını derhal durdurmalıdır. Hamas ve Filistinli silahlı gruplar roket saldırılarını derhal durdurmalı ve tüm rehineleri serbest bırakmalıdır. Rehinelerin alınması savaş suçu teşkil eder."

Komisyon, Gazze'deki eylemlerinde İsrailli yetkilileri "bir savaş yöntemi olarak aç bırakma, cinayet veya kasten öldürme, sivillere ve sivil nesnelere karşı kasıtlı olarak saldırı düzenleme, zorla nakletme, cinsel şiddet, işkence ve insanlık dışı veya zalimce muamele, keyfi gözaltı ve kişisel haysiyete hakaret" gibi savaş suçlarından sorumlu buldu.

Raporda, açlığın Gazze nüfusunu, özellikle de çocukları "gelecek on yıllar boyunca etkileyeceği" belirtilirken "uygulanan kuşatma sivil nüfusa karşı toplu cezalandırma ve misilleme teşkil etmektedir ve her ikisi de uluslararası insancıl hukukun açık ihlalleridir" denildi.

Komisyon, Batı Şeria'da da İsrail güçlerinin cinsel şiddet, işkence, insanlık dışı veya zalimce muamele ve kişisel haysiyete saldırı eylemlerinde bulunduğunu ve bunların hepsinin savaş suçu olduğunu tespit etti.

Komisyon, İsrail hükümeti ve güçlerinin bölgede "Filistinli topluluklara karşı bir yerleşimci şiddeti kampanyasına izin verdiğini, teşvik ettiğini ve kışkırttığını" da rapora ekledi.

Komisyon, raporun mağdurlar ve tanıklarla uzaktan, Türkiye ve Mısır'da yapılan görüşmelere ve binlerce doğrulanmış açık kaynak, uydu görüntüsü ve adli tıp raporunun incelenmesine dayandığını vurguladı.

Raporun önümüzdeki hafta BM İnsan Hakları Konseyi'ne sunulması bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum