İsrail Gazze'de savaşacak sığınmacılara ikamet izni vermeyi planlıyor

İsrail Gazze'de savaşacak sığınmacılara ikamet izni vermeyi planlıyor

Gazze'de savaşan Afrikalı askerlerden hiçbirine bugüne kadar İsrail tarafından ikamet hakkı verilmiş değil.

İsrail merkezli Haaretz gazetesinin haberine göre İsrail hükümeti, Gazze'de savaşmaları karşılığında Afrikalı sığınmacılara sürekli ikamet hakkı tanıyan bir askere alma programı başlattı.

Yaklaşık 10.000 asker açığını kapatmayı hedefleyen program, asker adaylarının belirlenmesinden sorumlu yerel makamlar tarafından koordine edilecek ve eğitimleri İsrail ordusu ve İçişleri Bakanlığı tarafından denetlenecek.

İsrail'de yaklaşık 30.000 Afrikalı sığınmacı bulunuyor ve bunların 5.000'inin ülkede doğduğu tahmin ediliyor. Bunların büyük bir kısmının sürekli ikameti bulunmuyor.

Haaretz'in görüştüğü Afrikalı genç sığınmacılar Gazze'de savaşma arzularını dile getirirken, şimdiye kadar bunun dışında tutulmalarından utanç duyduklarını da ifade ettiler.

İsrail'de büyüyen ve İsrail okullarına giden Eritreli bir sığınmacı olan Arim Timi Yaman Haaretz'e verdiği demeçte, "Devletin bana toplumun bir parçası olmadığımı söylemesi çok aşağılayıcı. Arkadaşlarım dört ay içinde askere gidecek. Bana kimlik vermeyin ama en azından onlarla birlikte askere gitmeme izin verin, bu çok acı verici" dedi.

İsrail hükümetinin sığınmacıları askere alma programı hakkındaki görüşü sorulduğunda 21 yaşındaki Panan Solomon ise şu yanıtı verdi: "Belki tarafsız bir insanın gözünde bu sömürü olarak görülebilir.
Ama ben küçük yaşlardan beri orduda görev almayı, ülkeme hizmet etmeyi ve sonra da İsrailli olmayı hayal ettim. Benim hayalim bu. Bu aidiyet eksikliğini hissetmeyenler bunu sömürü olarak görebilir. Statü sahibi olmayanların başka bir seçeneği yok." dedi.

"İstenmiyorsunuz"

Birleşmiş Milletler Mülteci Sözleşmesini imzalamış olmasına rağmen İsrail çok az sayıda sığınmacıya mülteci statüsü verdi.

İbrani Göçmen Yardım Derneği'ne (HIAS) göre, İsrail 2012 yılına kadar Sudanlı ve Eritrelilerin sığınma taleplerini kabul etmedi ve değerlendirilen taleplerin yüzde 0,5'inden azı “meşru” kabul edildi.

Hükümet sığınma yerine, söz konusu Afrikalıları sınır dışı edilmekten koruyan ancak tıbbi veya sosyal yardım hizmetlerine erişimlerini engelleyen bir “şartlı ikamet izni” sunuyor.

İçişleri Bakanlığı ayrıca izin yenileme sürecini giderek zorlaştırarak daha sık yenileme yapılmasını zorunlu kıldı ve izinlerin işleme konulacağı yerleri ve çalışma saatlerini kısıtladı. HIAS'a göre bu durum, süresi dolan izinler nedeniyle onlarca kişinin tutuklanmasına yol açtı.

Yaman, "İkametimi yenilemeye her gittiğimde, gönüllü olarak ayrılmam için devletin bana para teklif ettiği tabelayı görüyorum ve her seferinde yine ağlıyorum" dedi.

"Eğer her gün durumunuzu unutuyorsanız, bu tabela size şunu hatırlatıyor: İstenmiyorsunuz; buraya ait değilsiniz. Küçük yaştan itibaren burada büyüdüm. Tek bildiğim İsrail. Ama haklarınızı elinizden alıyorlar ve size çok fazla kısıtlama getiriyorlar, buradan gitmeniz için mümkün olan her türlü baskıyı uyguluyorlar. Bu da zihinsel depresyon yaratıyor."

Haaretz'in daha önce yayınladığı bir rapor Gazze'de savaşan sığınmacıların hiçbirine kalıcı statü verilmediğini ortaya koymuş ve savunma kaynakları bu kişilerin askere alınmasına ilişkin etik kaygıların giderilmediğini kabul etmişti.

Gazete, askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde sığınmacıların çeşitli operasyonlarda kullanıldığını bildirdi.

Bir kaynak “Bu çok sorunlu bir konu” dedi ve ekledi: "Hukukçuların olaya dahil olması hiç kimseyi İsrail'de yaşamaya çalıştığımız değerleri göz önünde bulundurma yükümlülüğünden kurtarmaz."

Haaretz ayrıca, İsrail askeri sansürünün getirdiği kısıtlamalar nedeniyle “İsrail ordusunun sığınmacıları asker olarak istihdam etme şeklinin yayınlanmasının yasak olduğunu” belirtti.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum