İsrail Gazze'nin su altyapısının yüzde 80'ini yok etti

İsrail Gazze'nin su altyapısının yüzde 80'ini yok etti

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki su altyapısının yüzde 80'inden fazlasını yok ettiği bildirildi.

İnsani yardım kuruluşları, İsrail Gazze Şeridi'ndeki saldırılarının bölgenin su kaynaklarına ve altyapısına ağır hasar verdiğini rapor etti.

İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, Refah ve Kuzey Gazze'de şu anda, çatışma öncesi su kaynaklarının yüzde 7'sinden daha azına erişilebildiğini belirtti. Saldırılarda 1600 kilometrenin üzerinde su ve kanalizasyon şebekesi de tahrip edildi.

Oxfam'ın Gazze'deki İnsani Yardım Koordinatörü Clémence Lagouardat şu ifadeleri kullandı:

"Bombaların durmasının ardından, Gazze'nin su ve sanitasyon altyapısındaki tahribatın boyutlarını daha yeni kavramaya başladık. Hayati önem taşıyan su ve sanitasyon şebekelerinin çoğu ya tamamen yok oldu ya da felç oldu. Bu da felaket boyutlarında hijyen ve sağlık koşullarına yol açtı.

Personelimiz ve ortaklarımız, insanların sokaklarda onları durdurup su istediklerini ve ebeveynlerin çocuklarına su ayırmak için su içmediklerini anlattılar. Tek bir bidon su için kilometrelerce yürümek zorunda kalan çocukları duymak yürek parçalayıcı."

Kuzey Gazze bölgesinde neredeyse tüm su kuyuları İsrail ordusu tarafından yok edildi. Refah'ta su kuyularının ve rezervuarlarının yüzde 90'ından fazlası kısmen ya da tamamen hasar gördü ve su aktarımı çatışmadan önceki kapasitesinin yüzde 5'inden daha az. Şu anda 35 kuyudan sadece ikisi çalışır durumda.

Ateşkesten bu yana su aktarımının yeniden başlatma çabalarına rağmen, Gazze'nin su boru hatlarının tahrip edilmesi, suyun yüzde 60'ının insanlara ulaşmak yerine toprağa sızdığı anlamına geliyor.

İsrail saldırılarında, 6 büyük atık su arıtma tesisi de dahil olmak üzere Gazze Şeridi'ndeki su ve sanitasyon altyapısının yüzde 80'inden fazlası kısmen ya da tamamen tahrip edildi.

Kanalizasyon pompa istasyonlarının ve kanalizasyon şebekelerinin yüzde 85'i tahrip oldu. Bazıları onarılsa da çalıştırılmaları için acilen yakıt gerekiyor.

Küçük su arıtma tesislerinin yüzde 85'i kısmen hasar gördü ya da tamamen yıkıldı. 368 belediye kuyusunun yüzde 67'si tahrip oldu. Özel küçük kuyuların çoğu yakıt veya jeneratör eksikliği nedeniyle çalışamıyor.

Suya güvenli bir şekilde erişilememesi, sokaklara taşan arıtılmamış kanalizasyonla birleşince su kaynaklı ve bulaşıcı hastalıklarda bir patlamayı tetikledi. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, Gazze genelinde incelenen çevresel örneklerin yüzde 88'inde çocuk felcine rastlandı.

Su çiçeği ile uyuz ve impetigo gibi cilt hastalıkları da, özellikle su sıkıntısının en şiddetli olduğu Kuzey Gazze'deki yerinden edilmiş nüfus arasında hızla yayılıyor.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.