İsrail Gazze'ye yardım kamyonlarının girişini engellemeye devam ediyor

İsrail Gazze'ye yardım kamyonlarının girişini engellemeye devam ediyor

Gazze'deki Hükümet Medya Ofisi, son iki gün içinde Gazze Şeridi'ne giren insani yardım kamyonlarının sayısının hedeflenen sayının yüzde 30'unu geçmediğini duyurdu.

İsrail işgal güçlerinin kısıtlamaları, ateşkes anlaşmasına aykırı olarak sınırlı sayıda insani yardım kamyonunun Gazze Şeridi'ne girmesine neden oluyor ve hastaların tedavi için Gazze Şeridi dışına seyahat etmesini engelliyor.

Gazze'deki Hükümet Medya Ofisi, son iki gün içinde Gazze Şeridi'ne giren insani yardım kamyonlarının sayısının hedeflenen sayının yüzde 30'unu geçmediğini duyurdu.

Al Jazeera muhabiri, Kerem Ebu Salim sınır kapısından Gazze Şeridi'ne yardım taşıyan kamyonların girişinin Pazar günü önemli ölçüde yavaşladığını, bunun da İsrail'in günde 500 kamyonun girişini öngören mutabakatın uygulanmasındaki gecikmesini yansıttığını söyledi.

Perşembe günü Gazze Hükümet Medya Ofisi Müdürü İsmail Sevabite Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada İsrail'in ateşkes anlaşmasını ihlal ederek temel insani yardımların Gazze Şeridi'ne girmesine izin vermediğini belirtti.

Öte yandan Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan bir kaynak, Gazze'deki hasta ve yaralılardan oluşan 15. grubun Refah sınır kapısından geçişinin, İsrail tarafından onay listelerinin gelmesindeki gecikme nedeniyle ertelendiğini bildirdi.

Al Jazeera'ye konuşan kaynak, İsrail tarafının hasta ve yaralıların tahliyesini engellemek için onay listelerinin gönderilmesini kasıtlı olarak geciktirdiğini söyledi.

Oksijen sıkıntısı

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail işgal ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sırasında özellikle Rantisi, El Dura ve Endonezya hastaneleri, Şifa ve El Nasır tıbbi kompleksleri ve Şeyh Rıdvan klinik istasyonundaki merkezi oksijen istasyonlarını yakıp yıkması nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki hastanelerin ciddi bir oksijen sıkıntısı çektiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, tahrip edilen 10 istasyonun, evdeki hastaların ihtiyaçlarının yanı sıra ameliyatlar, yoğun bakım, acil servisler ve kreşler gibi hayati bölümlerin ihtiyaçlarını karşıladığı belirtildi.

Hastalara hizmet sunma konusunda bakanlığa destek veren bir dizi sivil toplum kuruluşlarına bağlı hastanelerin oksijen ihtiyaçlarını karşılayamadığına dikkat çeken bakanlık, işgalcilerin Gazze Şeridi'ndeki hastanelere oksijen istasyonu sağlanmasını engellemesinin krizi hastaların hayatını tehdit edecek boyutlara taşıyacağı uyarısında bulundu ve Gazze Şeridi'ne oksijen istasyonu sağlanması için uluslararası kurumlara ve ilgili taraflara çağrıda bulundu.

Gazze Hükümeti Medya Ofisi'nin son istatistiklerine göre İsrail 7 Ekim 2023'ten bu yana aralarında devlet hastaneleri ve özel hastanelerin de bulunduğu 38 hastaneden 34'ünü yerle bir etti ve geriye hasara rağmen sınırlı kapasiteyle çalışan sadece dört hastane kaldı.

İsrail saldırıları ayrıca 80 sağlık merkezini tamamen hizmet dışı bıraktı ve diğer 162 sağlık kuruluşunu tahrip etti.

19 Ocak'ta Hamas ve İsrail arasında ateşkes ve rehine ve tutuklu değişimi yürürlüğe girmiş ve İsrail'in Gazze Şeridi'nde yaklaşık 15 ay süren ve 160.000'den fazla ölü ve yaralıya neden olan soykırımına bir süreliğine de olsa son verilmişti.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.