İsrail ikiye mi bölünecek?

İsrail ikiye mi bölünecek?

İsrail'de seküler ve dindar Yahudiler arasındaki ayrım her geçen gün derinleşiyor.

İsrail toplumunda uzun süredir seküler ve dindar Yahudiler arasında derin anlaşmazlıklar bulunuyor.

Zaman içerisinde dindar Yahudilerin toplum içerisindeki nüfusunun ve etkisinin artması, bu anlaşmazlıkları daha da derinleştiriyor.

Son olarak Ortodoks Yahudilerin askere alınması tartışması, iki grup arasındaki sorunları artırmış durumda.

Dindar Yahudi görüşleri benimseyen Shas partisinin lideri Aryeh Deri, Yüksek Mahkeme'nin Ultra Ortodoks kesimin askerlik hizmetinden muaf tutulmasını engelleyen kararına tepki olarak, "kararın İsrail'i Tevrat eğitiminden koparmayacağını" söyledi.

Kudüs İşleri ve Yahudi Gelenekleri Bakanı Meir Porush ise, kararın İsrail'i bölünmeye sürüklediğini belirtti. Porush, kararın "dindar ve laik olmak üzere iki ayrı Yahudi devleti oluşmasına yol açacağını" savundu:

"Yüksek Mahkeme kararı kaçınılmaz olarak burada iki devlete yol açıyor. Biri şu anda olduğu gibi devam eden devlet. Diğeri de Yeşiva öğrencilerinin Ben-Gurion tarafından ilan edilen devlette olduğu gibi Tevrat okumaya devam edecekleri bir devlet. Dünyadaki hiçbir güç, ruhu Tevrat öğrenimini arzulayan bir kişiyi bundan kaçınmaya zorlayamaz."

Diğer birçok Ultra Ortodoks İsrailli lider de mahkemenin kararını eleştirdi.

Yüksek Mahkeme bugünkü kararında Ultra Ortodoksların askere alınmasına ve 1 Nisan'dan itibaren buna uymayan kurumların tüm fonlarının dondurulmasına karar vermişti.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum