İsrail ile Hizbullah savaşa bir adım daha yaklaştı

İsrail ile Hizbullah savaşa bir adım daha yaklaştı

İsrail ve Hizbullah'ın aylardır karşılıklı olarak çatışması, kapsamlı bir savaş endişelerini artırırken her iki taraf da birbirlerini sürekli olarak tehdit ediyor.

İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Tomer Bar, Lübnan'da Hizbullah'a karşı olası bir savaş için hazırlıkların tamamlandığını söyledi ve "sürprizler" olabileceği uyarısında bulundu.

Bar bu açıklamayı, Hizbullah'ın Çarşamba günü bir insansız hava aracı videosu paylaştığı Ramat David Hava Üssü'nde İsrail'in kuzeyindeki kasaba ve yerleşim birimlerinin yöneticileriyle bir araya geldiği toplantıda yaptı.

"Hoopoe" insansız hava aracı tarafından çekilen son videoda üssün komutanı Albay Asaf Eshed hakkında bilgiler de paylaşıldı.

Diğer iki İHA videosu liman kenti Hayfa'dan ve İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nden çekilmişti.

"Tüm operasyonel planları uygulamak için İsrail Hava Kuvvetleri'ne büyük sorumluluk düşüyor. Ve aşina olduğumuz bir düşmana karşı olabildiğince ölümcül bir nakavt yumruğu olacak ve sürprizler de olacak" dedi Bar Perşembe günkü toplantıda.

"Tüm savaş boyunca, kuzeyde ve İran'la bir savaş patlak verirse, bu duruma karşı koyma kabiliyetimizi koruduğumuzu ve koruyacağımızı söyleyebilirim... hazırız."

İsrail ve Hizbullah, Gazze savaşına paralel olarak geçen yılın Ekim ayından bu yana şiddetli sayılabilecek ancak ölçülü bir sınır ötesi çatışmasına girdiler. Lübnan'da çoğu Hizbullah mensubu olmak üzere yüzlerce kişi öldürüldü ve sınırın her iki tarafında on binlerce insan yerinden edildi.

İsrail hükümeti, kuzey İsraillilerin evlerine dönüşlerini kolaylaştırmak ve Hizbullah tehdidinden kurtulmak için yoğun bir baskı altında.

Hizbullah ise İsrail'i "yanlış hesap yapmaması" konusunda uyararak, Lübnan'a karşı geniş çaplı bir savaş başlatması halinde ağır bir darbe alacağını söyledi. Örgüt, çatışmaların sona ermesini Gazze'de ateşkes sağlanmasına bağlamış durumda.

Batılı ülkeler ise İsrail ile Lübnan arasındaki gerilimi bir savaşa sebep olmadan diplomatik yollarla çözmek için girişimlerini sürdürüyor.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum