'İsrail ile normalleşen BAE, aradığı saygıyı bulamadı'
İsrailli gazeteci, BAE'nin, Netanyahu ve Beyaz Saray'ın ''İsrail'in aklı ve BAE'nin parası'' hakkında konuşmalarını duymaktan hoşlanmadığını belirtti.
İsrailli bir gazeteci, Beyaz Saray'da İsrail-BAE anlaşması resmi imza törenine hazırlık olarak Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de İsrail ve Amerikan delegasyonlarının huzurunda gerçekleşen son normalleşme oturumlarından bahsetti.
İsrailli gazeteci Barak Ravid, Walla News sitesinde yayınlanan makalesinde, "Abu Dabi, Tel Aviv ile sıcak bir barışın kapısını açtı. Normalleşme sürecine hızlı bir şekilde devam etmek istiyor. Aynı şekilde Tel Aviv'den de benzer bir pozisyon bekliyor.'' ifadelerini kullandı.
'BAE İsrail'de konsolosluk açacak'
Ravid, BAE'nin İsrail ve Amerikan heyetlerini Abu Dabi'deki Başkanlık Sarayı'nda ağırladığını ve ev sahibinin Ulusal Güvenlik Danışmanı Tahnoon olduğunu belirtti.
İsrailli gazeteci, ''Toplantının açılış kısmı bir resmiyet çerçevesinde başladığını ancak yemeğin gelmesiyle ortamın daha rahat bir hal aldığını, Amerikalıların görüşmeleri daha yaklaşarak yakından yaptığını'' belirterek şöyle devam etti:
''Üst düzey bir Amerikalı yetkili, İsrail ve BAE'den her iki üst düzey yetkilinin yanına oturdu ve Amerikalının katılımı profesyonel ekiplerin münakaşasına yol açtı''
Ravid şöyle ekledi: ''Trump yönetimi bu anlaşmada sanki Mısır ile barış anlaşmasında Carter yönetimini, Ürdün ile barış anlaşmasında da Clinton yönetimini taklit etmeye çalışıyor."
Görüşmelere katılan üst düzey Amerikalı yetkili, İsrailli ve BAE'li yetkililer heyecanlı ve iyimserdiler, duygular oldukça coşkuluydu ve hepsi potansiyelin çok büyük olduğunu anladı. Çünkü normalleşme anlaşmasının ödüllerinden birinin, özellikle de İran'ı da kapsayacak güvenlik alanında üçlü bir ittifak olmasını istiyorlar. Sadece bu da değil. İsrail için en büyük rekabet, BAE ile Beyaz Saray'a bağlı olmayan bağımsız bir ilişki kurmak olacak.
"Saygılı muamele görmek istiyorlar"
Gerekli olan, gizli istihbarat konuşmalarında gösterilen ilgi ve işbirliğinden çok daha geniş bir güven ve samimi bir ilişki kurmak. Bunun gerçekleşmesi, sıcak bir barış için iyi bir şans olur. Aksi takdirde, BAE onlardan farklı bir ilişki kurmak istese de ilişki yavaş yavaş Ürdün ve Mısır modellerine benzer hale gelebilir. Anlaşmadan çok daha fazla yararlanmaları gerekiyor. İsrail'den beklentileri var ve her şeyden önce kibirli değil, saygılı muamele görmek istiyorlar.
İsrailli gazeteci, BAE'nin, Netanyahu ve Beyaz Saray'ın ''İsrail aklı ve BAE'nin parası'' hakkında konuşmalarını duymaktan hoşlanmadığını belirtti.
"BAE-İsrail ilişkilerinin normalleşmesini Muhammed bin Selman istedi"
''Otomatik veznedarlar değiller ve Tel Aviv'in kendileriyle eşit düzeyde konuşmasını bekliyorlar. Ancak bununla birlitke İsrail ile hızla ilerlemek, mümkün olan en kısa sürede büyükelçilikler açmak ve yıl sonundan önce direkt uçuşlara başlamak istiyorlar''
Israel Hayom gazetesinin haberine göre, BAE Dışişleri Bakanlığından ismi açıklanmayan üst düzey bir yetkili, BAE'nin İsrail'de 3-5 ay içinde büyükelçilik açacağını ve İsraillilerin BAE'den vize alabileceklerini belirtmişti.
BAE, 1979’da Mısır’ın, 1994’te de Ürdün’ün ardından "İsrail ile normalleşme anlaşmasını imzalayan üçüncü Arap ülkesi" oldu.
Kaynak: Mepa News