İsrail İran'a karşı düğmeye basmaya hazır: Saldırının olası hedefleri ve sonuçları ne olabilir?

İsrail İran'a karşı düğmeye basmaya hazır: Saldırının olası hedefleri ve sonuçları ne olabilir?

Netanyahu'nun Pazar akşamı İran'a saldırı planlarını görüşmek üzere ordu ve istihbarat şefleriyle gizli bir toplantı gerçekleştirdiği bildirildi.

İsrail Yayın Kurumu Salı günü yaptığı açıklamada, güvenlik istişareleri sonrasında İran'a yönelik bir saldırıya verilecek yanıtın şekli, zamanlaması ve gücü konusunda tam bir mutabakata varıldığını belirtti.

İsrail'in resmi yayın kuruluşu, İran'ı vurma planının uygulanması için mini bakanlar kurulunun onayının beklendiğini de ekledi.

Yediot Aharonot gazetesi İran'a saldırı kararının Başbakan Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Galant ve Genelkurmay Başkanı Hirsi Halevi tarafından alınacağını ve Bakanlar Kurulu'nun ana hatlar hakkında bilgilendirileceğini bildirdi.

Bu gelişme, İran'ın Ekim ayı başında İsrail'e düzenlediği balistik füze saldırısına karşılık olarak İsrail'in yakında bir saldırı düzenleyeceği beklentileri arasında gerçekleşti.

Yedioth Ahronoth Pazartesi günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Pazar akşamı İran'a saldırı planlarını görüşmek üzere ordu ve istihbarat şefleriyle gizli bir toplantı yaptığını bildirdi.

Gazete gizli toplantıya Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Galant ve Genelkurmay Başkanı Halevi'nin katıldığını ve toplantının bir istihbarat üssünde yapıldığını doğruladı.

İsrail'e yönelik büyük saldırı sırasında İran, Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) lideri İsmail Heniye'nin geçtiğimiz Temmuz ayı sonunda Tahran'da öldürülmesinin yanı sıra Lübnan Hizbullahı lideri Hasan Nasrallah ve Devrim Muhafızları'ndan bir generalin İsrail'in Beyrut'un güney banliyösüne düzenlediği saldırıda öldürülmesine misilleme olarak 200 kadar balistik füze fırlatmıştı.

Altı aydan kısa bir süre içinde İsrail'e yönelik ikinci saldırı olan İran füze saldırısının ardından İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant İran'a “ölümcül, kesin ve sürpriz” bir saldırı düzenleme sözü vermişti.

İran ise kendisine yönelik herhangi bir İsrail saldırısına "çok daha sert bir şekilde" misilleme yapacağı tehdidinde bulunmuştu.

Netanyahu'nun hükümet içindeki müttefikleri İran'ın nükleer ve petrol tesislerinin vurulmasını isterken Washington, küresel ekonomiyi etkileyeceği ve bölgesel bir savaş olasılığını arttıracağı gerekçesiyle bu tesislerin hedef listesinden çıkarılması için çalışıyor.

Washington Post'un Salı günü yetkililerden aktardığına göre Netanyahu geçen hafta ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde İsrail'in İran'daki petrol ya da nükleer tesisleri değil askeri tesisleri vuracağını söyledi.

Biden İran'ın nükleer tesislerine yönelik bir saldırıyı desteklemeyeceğini söylerken, petrol piyasaları İsrail'in İran'ın petrol sahalarını vurma olasılığı nedeniyle gergin.

Analistler, İsrail'in İran'ın petrol tesislerini vurmasının enerji fiyatlarının yükselmesine yol açabileceğini, nükleer araştırma programına yönelik bir saldırının ise İsrail'in Tahran'la çatışmasının sınırlarını belirleyen kırmızı çizgileri ortadan kaldırarak gerilimin daha da tırmanmasına ve ABD'nin daha doğrudan bir askeri rol üstlenmesi riskine yol açabileceğini düşünüyor.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum