İsrail istihbaratına göre İran'ın saldırısı ne zaman ve nasıl olacak?

İsrail istihbaratına göre İran'ın saldırısı ne zaman ve nasıl olacak?

İsmail Heniye'nin 31 Temmuz'da Tahran'da uğradığı suikast sonrası bölge İran ve Hizbullah'ın İsrail'e vereceği yanıta odaklanmış durumda.

Konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi iki kaynağın Axios'a verdiği bilgiye göre İsrail istihbaratının güncel değerlendirmesi, İran'ın Hamas'ın siyasi liderinin Tahran'da öldürülmesine misilleme olarak İsrail'e doğrudan saldırmaya hazırlandığı ve bunu muhtemelen birkaç gün içinde yapacağı yönünde.

İsrail’in yeni istihbarat raporu, saldırının Perşembe günü yapılması planlanan Gazze rehine ve ateşkes anlaşması görüşmelerinden önce gelebileceğini ve İsrailli yetkililerin İsrail ile Hamas arasında olası bir anlaşma için "ya şimdi ya hiç" dedikleri bir anda müzakereleri tehlikeye atabileceğini gösteriyor.

Yine de unutulmaması gereken bir nokta, İsrail Hamas ile müzakerelerin devam ettiği bir süreçte grubun siyasi lideri İsmail Heniye’yi hedef almıştı. Dolayısıyla buradan zaten İsrail’in şu an için Gazze’de bir ateşkes anlaşmasına varmayı istemediği anlaşılabiliyor.

Ancak istihbarat hakkında doğrudan bilgi sahibi olan kaynaklardan biri durumun "halen değişken" olduğunu söyledi.

Kaynaklar, son 24 saat içinde hazırlanan değerlendirmenin bir değişimi gösterdiğini söyledi.

Geçen hafta boyunca İsrail istihbaratı İran'ın vereceği yanıtın zamanlaması ve niteliği konusunda henüz karar vermediğini, uluslararası baskı ve iç tartışmaların İran lideri Ali Hamaney'in İsrail'e yönelik misillemeyi ertelemeye, dizginlemeye ya da en aza indirmeye itebileceği düşünülüyordu.

İran'ın BM misyonu Cuma günü yaptığı açıklamada "cevabımızın olası ateşkese zarar vermeyecek şekilde zamanlanacağını ve yürütüleceğini umuyoruz" dedi.

Ancak müzakereler hakkında bilgi sahibi bir kaynak, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Pazar günü ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile görüştüğünü ve kendisine İran'ın askeri hazırlıklarının büyük çaplı bir saldırıya hazırlandığını gösterdiğini söylediğini aktardı.

Biden yönetimi, bölgede savaşı önlemek ve Gazze'de bir rehine ve ateşkes anlaşması sağlamak için bir hafta sürecek yüksek öncelikli bir diplomasi maratonuna hazırlanıyor.

Bulunduğumuz haftanın vereceği sonuçlar, bölgenin daha da derin bir krize ve genişleyen bir sürekli savaşa mı sürükleneceğini yoksa 7 Ekim'den bu yana ilk kez önemli bir rota değişikliğine mi gidileceğini gösterecek.

Pazar günü Hamas'ın ABD, Katar ve Mısır'ın Gazze'deki rehineler ve ateşkes anlaşması konusunda Perşembe günü yapılması planlanan son tur müzakereler için yaptığı daveti reddettiğini açıklamasıyla Beyaz Saray'ın çabalarında önemli bir gerileme oldu.

Kaynaklara göre İsrail istihbaratı hala Hizbullah'ın Beyrut'taki üst düzey askeri komutanının öldürülmesine misilleme olarak ilk saldırıyı yapacağını ve ardından İran'ın da doğrudan bir saldırı düzenleyebileceğini düşünüyor.

Kaynaklar, Hizbullah ve İran tarafından gerçekleştirilecek saldırıların, İran'ın geçtiğimiz Nisan ayında gerçekleştirdiği saldırıdan daha büyük olacağını ve sivil nüfus merkezleri de dahil olmak üzere İsrail'in merkezindeki askeri hedeflere füze ve insansız hava araçları fırlatılmasını içereceğini söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Pazar günü orduya bağlı bir birliği ziyareti sırasında İran ve Hizbullah'ın "geçmişte yapmadıkları bir şekilde bize zarar vermekle tehdit ettiklerini" söyleyerek bu konuda ipuçları verdi.

"Umarım yeniden düşünürler ve başka cephelerde de savaş çıkmasına yol açmazlar. Bunu istemiyoruz ama hazırlıklı olmalıyız" dedi Gallant.

İstihbarat konusunda doğrudan bilgi sahibi bir kaynak, İran'daki iç tartışmaların devam ettiğini ve İran'ın karar alma mekanizmasının değişmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Kaynağa göre İran Devrim Muhafızları, İran'ın 13 Nisan'da İsrail'e düzenlediği saldırıdan daha sert ve daha geniş bir karşılık verilmesi için bastırıyor ancak İran'ın yeni cumhurbaşkanı ve danışmanları şu anda bölgesel bir tırmanışın İran'ın çıkarlarına hizmet etmeyeceğine inanıyor.

Kaynak: Mepa News, Axios

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum