İsrail, Lübnan ile 'doğal gaz arama' krizinde Fransa'ya başvurdu
İsrail'in Kariş sahasında hak talebi ve Lübnan'ın Akdeniz'de daha geniş bir alana sahip olma isteği, iki ülke arasında tansiyonu yükseltti.
İsrail'de başbakanlık koltuğunu devralan Yair Lapid ilk yurtdışı ziyaretini Fransa'ya gerçekleştirdi.
Lapid, ziyareti kapsamında Lübnan sınırı yakınlarındaki "münhasır ekonomik bölge" çıkmazında Fransa'dan destek almak üzere Paris yönetimi yetkilileriyle bir araya gelecek.
İsrail ordusundan geçtiğimiz gün yapılan yazılı açıklamada, Lübnan yönünden "İsrail münhasır ekonomik bölgesine" gönderilen Lübnan'daki Hizbullah'a ait droneları imha ettiği açıklanmıştı.
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın 10 Haziran'da, Lübnan-İsrail arasında tartışmalara yol açan deniz sınırında İsrail'in gaz arama çalışmalarını durdurması yönünde yaptığı uyarılara Tel Aviv'in riayet etmemesi sonucu Hizbullah'ın bölgeyi hedef aldığı belirtiliyor.
Lübnan ve İsrail, Doğu Akdeniz'de bulunan 860 kilometre karelik deniz sahasında hak iddiasında bulunuyor. İsrail, hak iddiasında bulunduğu Kariş'in Birleşmiş Milletler tarafından münhasır ekonomik bölge olarak tanındığını savunuyor. Lübnan ise Kariş'in İsrail'in deniz sahası içerisinde bulunduğu iddialarını reddediyor.
Bu doğrultuda bölgede Hizbullah ile İsrail arasında artan gerilimler sonrasında Lapid'in Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yapacağı görüşmelerde İran ve desteklediği Hizbullah'ı gündeme getireceği belirtiliyor.
İsrail'in deniz sınırı anlaşmazlığının çözüme kavuşmasına dek müzakereleri yürütme istekliliğinin Fransa'ya iletileceği aktarılıyor.
Fransa, Lübnan üzerinde en fazla etkiye sahip dış ülkelerden biri olarak biliniyor.
Fransa, Lübnan'ın 'Hristiyan ordusuna' bağış topluyor
İsrail Başbakanı ayrıca İran'ın nükleer anlaşma konusunda isteklerinin yerine getirilmemesini istiyor. İsrail, İran'a yönelik yaptırımların kaldırılması halinde Tahran yönetiminin Hizbullah'a ve Hamas'a daha fazla finansman sağlayacağını öne sürüyor.
Kaynak: Mepa News